Як вирішити конфлікт з блокадою

Торгівельна блокада окупованих територій Донецької та Луганської областей увійшла в силову фазу протистояння. Наразі силами правоохоронних органів України відбувається ліквідація редутів блокувальників. Така ситуація породжує цілу хвилю емоцій та думок, які наразі намагаються використати на свою користь різні політичні сили та олігархічні клани. Тому варто говорити об’єктивно та пропонувати дійсно конструктивні рішення.

Фото: EPA/UPG

Торгівельна блокада виникла не на пустому місці. Як народний депутат України, визнаю провину Верховної Ради, яка за усі три роки війни так і не спромоглася прийняти закони, які б унеможливлювали нинішнє протистояння. Я дотримуюся тієї позиції, що будь-яку проблему потрібно вирішувати, а не замовчувати та нехтувати нею. Історія свідчить, що таке замовчування породжує тільки чвари та протистояння з доволі трагічними та непередбачуваними наслідками. Тому моя позиція наступна: Верховна Рада має розробити та прийняти дієвий законопроект, який би унеможливлював подальше загострення ситуації. Тільки так можна вирішити проблему. Адже закон є обов’язковим для виконання усіма громадянами України.

З іншої сторони, розуміємо, що ситуацію з блокадою будуть використовувати різні групи інтересів на свою користь. І у кожної з таких груп своя мета, яка не має нічого спільного з майбутнім України. Власне, варто задуматися над питанням, хто отримує найбільшу вигоду від ситуації, що склалася? Відповідь на нього ховається за кремлівськими стінами, бо у нинішній ситуації загострення соціально-політичної кризи в Україні, російському агресору потрібно тільки вичікувати, коли ми, українці, переб’ємо одне одного.

Я залишаються прихильником тієї позиції, що не можна вести торгівлю з окупантами. Проте, ситуація набагато складніша, аніж може здатися на перший погляд. Не треба забувати, що на підприємствах, які діють на окупованих територіях, працюють українці. І якщо ми хочемо повернути не тільки території, але й тих українців, що наразі опинилися у пастці сепаратистів, маємо думати про альтернативний шлях налагодження відносин з населенням окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Те, що сьогодні демонструють прихильники та противники блокади – це відверто радикальні рішення, які не несуть в собі начала єдності та консолідації. Справа в тому, що в умовах війни радикалізм породжує тільки ненависть та розбрат. Країна ж потребує нелегких, відповідальних алгоритмів, втілення яких матиме стратегічне значення для подальшого успіху нашої держави на світовій арені.

Чи відбудеться масовий вибух українського суспільства внаслідок загострення ситуації з блокадниками? Думаю, що ні, адже сьогодні українці розуміють, що ані противники, ні захисники блокади не виступають в інтересах простого українця. Кожна зі сторін конфлікту намагається використати ситуацію з метою зростання власного політичного рейтингу та посилення своїх позицій у подальшій боротьбі за владу. Тому варто шукати ті точки дотику, які б дійсно консолідували суспільство, адже ніколи герой на Сході не стане героєм на Заході, і навпаки. Тільки відійшовши від чвар минулого, але не забуваючи про трагедії нашої історії, ми зможемо побудувати відповідальне суспільство майбутнього, де соціальне та економічне будуть визначальними факторами розвитку та руху.

Василь Яніцький Василь Яніцький , Народний депутат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram