ГлавнаяБлогиБлог Вадима Хащука

Гримаси етатизму на ТВі

Ситуація навколо телеканалу ТВі нічим не відрізняється від типового політичного ток-шоу на вітчизняних медіа: є свої «папєрєднікі», свої «націоналісти», і свої «революціонери».

Фото: Макс Левин

Особисто для мене, ТВі був одним із небагатьох джерел інформації, у якому я бачив чітке дотримання професійних стандартів журналістики. На ТВі ПОКИ ЩО залишаються журналісти, здатні не йти на внутрішні компроміси, доносити людям правдиву інформацію і захищати простір свободи. Важливо, на телеканалі працюють журналісти, а не комерсанти. Я не говоритиму про повну неупередженість чи безсторонність, тому що реалії не дозволяють називати біле білим, якщо з середини воно є чорним. Чітка громадянська позиція у ЗМІ – це нормально, особливо у суспільстві, більшість громадян яких складає інертна й аморфна маса.

Але найгірше сталося не вчора, а сьогодні, коли конфлікт через приналежність незалежного телеканалу перейшов у конфлікт внутрішньо колективний. Це не просто черговий удар по свободі слова, це руйнування репутації, мабуть, єдиного «розумного інформаційного простору» на теренах України.

Декілька годин тому білоруського тележурналіста Павла Шеремета, котрий на ТВі вів авторську телепрограму «Проти ночі», звільнило керівництво каналу. При чому керівництво «декоративне». Артем Шевченка, вчора призначений на посаду генерального директора ТВі, підписав документ про звільнення білоруського ведучого. Увесь абсурд полягає в тому, що за нинішніми даними ЄДР (Єдиний державний реєстр) гендиректором ТВі є Наталія Катеринчук, яка до цього переймала дану посаду.

Однією із причин звільнення Шеремета слугувало загострення конфлікту між народним депутатом Миколою Княжицьким та журналістами ТВі. Перший звинуватив Павла Шеремета у тому, що громадянин іншої країни не може говорити про політику на вітчизняному ТБ. Людини, яка половину свого життя присвятила демократизації інформаційного простору, заявила, що «Українському телебаченні – виключно українських ведучих»

Таким чином, паспорти Шустера і Дорофеєва, які ведуть політичні програми на телеканалах «Інтер» і «5 канал», нікого не бентежать, а демократичний і «європеїзований» ТВі вважає,що це неправильно ?

Найгіршим в цій ситуації є те, що увесь цирк навколо ТВі є прекрасним доповненням до повної монополізації вітчизняного інформаційного простору. Сьогоднішнє «штучне» керівництво телеканалу не протистоїть цьому процесу, а вельми успішно сприяє йому.

Вадим Хащук Вадим Хащук , Журналіст телепроекту Campus 3.0
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram