ГлавнаяБлоги

Підручники з історії знову цензурують!

Фото: Макс Левин

Так, з підручника, за яким зараз вчаться школярі, зник портрет видатного українського археолога Вікентія Хвойки, якому ми завдячуємо відкриттям трипільської культури, що, на думку деяких науковців, була предтечею українського етносу.

Замість цього у підручнику з’явилось зображення Кирилівської стоянки – давнього поселення на території сучасного київського Подолу, де проживали прийдешні первісні люди.

Педагоги заявляють, що візуалізація ключових подій української історії є одним з найбільш важливих елементів у вихованні патріотичних почуттів українських школярів.

Правки торкнулись і більш сучасного періоду. У немилість потрапив Любецький з’їзд руських князів, на якому, як відомо, був покладений край міжусобицям та родовим чварам. Зокрема, з підручника зник репринт картини відомого українського художника Петра Андрусіва «Зїзд руських князів».

Експерти відзначають деякі паралелі між нинішньою парламентською кризою та такою цензурою на сторінках підручника. «Нашим дітям ще зі шкільної лави насаджують недієздатність колективних органів влади, що неминуче призведе до авторитаризму у майбутньому», - прокоментував ситуацію старший дослідник Інституту пропедевтичної літератури Семен Беспалий.

Зміни також торкнулись назв деяких розділів. Наприклад, старий розділ «Перше українське королівство» тепер називається «Галицько-Волинська держава».

Окрім цього зникла інформація про Нестора-літописця. Нагадаємо, що у старих підручниках йому був присвячений окремий твір, де йшлося про «вдумливого ученого-історика, який непокоївся долею рідної землі, мудреця, якому боліла душа, що немає у світі справедливості, поета-пісняра, якого зворушувала краса природи й чари слова».

Про всяк випадок попереджу, що нинішній допис є шаржем на істерію довкола шкільних підручників, що час від часу з’являється у пресі. Вигаданий пан Беспалий, а зміни у підручнику цілком справжні - питання тільки у їх інтерпретації :)

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram