ГлавнаяБлогиБлог Тимура Чмерука

Про перспективи немонетарного зростання української економіки

Протягом двадцяти семи років Україна не зазнає кардинальних змін у сфері економіки. Варто розуміти, що світова економіка не стоїть на місці і нашу державу є з ким порівняти, проте, на жаль, не на нашу користь. Курс, яким вели державу весь цей час, привів до щорічного зросту української економіки лише на 3%, крім цього, 50% знаходиться в тіні. В цей же час Монголія вже вісім років не показує зросту нижче 12%, а Таджикистан та Туркменістан впевнено тримаються на 5-6% в рік.

Фото: пресс-служба НБУ

Наша держава належить до країн з трудовою економікою (labour intensive economy), тобто основними товарами є метали, зерно та сільськогосподарська продукція. Такі ж товари були головними і сто років тому, в 1916. Тобто, спектр нашої економіки не розвивається і не розширюється. Для того, щоб йому надати нового рівня, треба застосувати методи економічного покращення: монетарний, фіскальний та інвестиційний.

Монетарний метод включає в себе державну політику, яка має на меті встановлення цінової стабільності та підтримку безробіття на низькому рівні. Але такий спосіб може призвести до девальвації та інфляції. Інший метод - фіскальний передбачає стягнення податків з усіх хто має дохід. Державні витрати фінансуються з податків і не впливають на бюджет (нейтральний), державні витрати перевищують податки, що призводить до дефіциту бюджету (стимулюючий), і коли державні витрати нижче податків та як результат - бюджетний профіцит (стримуючий). Однак, щоб застосувати фіскальний метод потрібен серйозний та надійний бюджетний запас в країні. Третій метод - інвестиційний, найбільш ефективний для нашого становища. Його суть в тому, щоб перспективними проектами зацікавлювати вітчизняних та закордонних інвесторів та отримувати від них грошові надходження для розвитку держави. Цей метод потрібно застосувати в першу чергу, а потім долучати економіку до інших двох.

Макроекономічна стабілізація є основним фундаментом прогресивної економіки, основними положеннями якої є стабільність державних фінансів, підтримки курсу валюти, низький інфляційний фактор та здоровий банківський сектор. Зменшення відсотку тіньової економіки та належне оподаткування в країні надасть прозорості та працеспроможності сферам малого та середнього бізнесу. Відсутність корупції буде залучати інвесторів до розвитку молодих проектів. Підтримка стартапів та належне фінансування призведе до реалізації ідей на благо країни і, як результат, поповнення бюджету. Для того, щоб вийти на рівень Латвії або Польщі, кожен рік економіка України повинна збільшуватись на 7% мінімум до 2025 року. Це можна зробити через високі податки на додану вартість на виробництво добре розвинених галузей металургії та промисловості, паралельно започатковувати активне виробництво IT та авіаційно-космічних продуктів і вийти на нові ринки збуту. Інший блок затребуваних товарів це фармацевтика, виробництво оптичних та електронних виробів. Важливо нарощувати експорт такої продукції, оскільки не відомо як зміниться попит на світових ринках.

Крім іноземних інвестицій можливо розвинути таке явище, як грошові перекази мігрантів. Іноземний досвід свідчить, що зросту ВВП багатьох країн сприяли саме грошові перекази від діаспор та трудових мігрантів. При безвізовому режимі надходження капіталу стає легшим, але треба внести корективи до органів державної влади: отримувати міграційні кошти через банківську систему, стимулювати банки для надання кредитних, страхових та депозитних послуг та на засадах партнерства пропонувати соціальні і підприємницькі програми.

За допомогою такої стратегії ВВП України з 135 млрд. доларів за 5 років може зрости до 250 млрд. доларів.

Тимур Чмерук Тимур Чмерук , Партнер міжнародної інвестиційної компанії «Base capital management», підприємець
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram