ГлавнаяБлогиБлог Степана Івахіва

Нинішній техогляд сільгосптехніки – це суцільна корупція та знущання над селянами

Коли мене вперше під час чергової поїздки по селах мого виборчого округу спитали, чому з селян досі беруть гроші за технічний огляд сільськогосподарської техніки, я спершу подумав, що власники тракторів та комбайнів у цьому селі стали жертвами шахраїв. Був упевнений, що техогляд в Україні скасували ще 2011 року! Але з`ясувалося, що це шахрайство не місцевого, а загальнодержавного рівня.

Фото: www.segodnya.ua

З величезним подивом дізнався, що в Україні досі існує обов’язковий технічний огляд сільськогосподарської техніки. І проходити цей техогляд власники сільгосптехніки повинні щороку! І це при тому, що (на відміну від автівок, які техогляд не проходять) трактори та комбайни дуже рідко виїжджають на дороги, а 90% часу знаходяться в полях. Тарифи на такі послуги чималі: від 150 до 280 грн. за трактор чи комбайн, і стільки ж - за причеп. Та найбільш парадоксальне, що цей техогляд проводить не держава, а приватні фірми, які щороку отримують від селян десятки мільйонів гривень за нікому не потрібну процедуру. Як проводять технічний огляд на селі – це окрема історія. За словами сільських голів, є два варіанти його проходження.

Перший – привезти техніку в райцентр, де представник фірми, яка має право проводити цей техогляд, візуально оглядає техніку, але.... не проводить жодних тестів, випробувань, замірів. Зате бере гроші та ставить позначку про проходження техогляду. І другий варіант – представник фірми сам приїздить до села, збирає гроші з власників техніки, ставить позначки про проходження техогляду, але техніки в очі не бачив. Тобто фірми беруть гроші за те, що за фактом так і не надали послуги технічного огляду.

Наскільки це суперечить закону – хай вирішує прокуратура. Днями я звернуся до Генерального прокурора України з вимогою перевірити всі фірми, які надають послуги з технічного огляду сільгосптехніки. Хай прокуратура з’ясує, чи є в цих фірм відповідне обладнання, а чи проводять вони техогляд фіктивно. Про відповідь ГПУ я неодмінно повідомлю в своєму блозі. Але й без тих результатів зрозуміло, що техогляд сільгосптехніки – це суцільна корупційна схема, яка щороку відбирає в селян десятки мільйонів гривень. Цьому треба покласти край. Тому я із своїми колегами Ігорем Єремеєвим, Сергієм Мартиняком та Сергієм Лабазюком зареєстрував законопроект №2609а, який має за мету скасувати, врешті, техогляд сільгосптехніки та припините це здирництво. Сподіваюсь, що колеги-депутати, особливо ті, кого обирали від сільських територій, підтримають цей законопроект.

Степан Івахів Степан Івахів , Народний депутат України, позафракційний
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram