ГлавнаяБлогиБлог Станіслава Куценка

Батьки-примари: як вказати «по батькові» дитини?

Прізвища, імена та по батькові є тими ознаками, які індивідуалізують особу, виділяють її з-поміж інших та надаються їй при державній реєстрації народження і є невід’ємними від неї.

Фото: valentinkstudio.com.ua

Складовим елементом імені фізичної особи є по батькові. Статтею 28 Цивільного кодексу України встановлено, що ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

По батькові дитини визначається за іменем батька.

Батьком може бути:

-         чоловік жінки, яка народила дитину;

-         особа, визнана батьком за рішенням суду;

-         чоловік, записаний зі слів одинокої матері;

-         чоловік, який визнав себе батьком (за спільною заявою з матір’ю дитини);

Та що робити, коли батько, немов примара, зник ще до народження малюка. Саме так було з Наталею. Дівчина завагітніла, коли жила з чоловіком у громадянському шлюбі. Проте, коли чоловік дізнався, що вона вагітна, запропонував їй зробити аборт. Наталя категорично відмовилась та розірвала стосунки. Тож, коли реєструвала дитину навмання вказала по батькові.

Якщо дитина народилась у незареєстрованому шлюбі, то батько має офіційно визнати батьківство та написати відповідну заяву. Інакше мати може зазначити будь-яке інше по батькові.

За своєю сутністю визнання батьківства – це процедура, яка дозволяє встановити споріднений та, як наслідок, юридичний зв’язок між чоловіком та дитиною. Оскільки така процедура має юридичне значення та наслідки, вона повинна бути належним чином зафіксована. У процесі встановлення батьківства у чоловіка, що не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, виникають передбачені законом права та обов’язки.

Існують випадки, коли батьком дитини стає неповнолітній. У такому випадку орган державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє батькам, опікунам, піклувальникам про запис його батьком дитини.

Ніхто не може завадити неповнолітньому у зверненні із заявою, оскільки у цих правовідносинах головне завдання – забезпечити народженій дитині повне батьківське піклування.

У разі, якщо батько змінив своє ім'я, дитині змінюється по батькові в свідоцтві про народження.

Як одинокій матері поміняти по батькові дитині?

Відсутність у дітей тата не означає, що одинока мати може в будь-який момент поміняти дитині по батькові. Внести корективи можливо лише при наявності таких підстав:

·        Запис про батька дитини була анульована

·        відбулося добровільне визнання батьківства

·        винесено рішення суду про усиновлення або його скасування

Якщо є питання щодо державної реєстрації актів цивільного стану, звертайтесь на онлайн-час з питань ДРАЦС столичної юстиції.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram