ГлавнаяБлогиБлог Сервера Садыкова

Майбутнє української гривні: сценарний аналіз

Я звертаюся до людей, які коментують дії Національного банку і курс гривні до долара. Після коментарів про те, що курс буде 10, 11, 12 попит на валюту зростає, і ми втрачаємо міжнародні резерви.

Ігор Соркін, новий голова НБУ

«Необхідно продовжити виховання довіри суспільства до національної грошової одиниці», - вважає Ігор В'ячеславович Соркін і сказав про це, виступаючи в Верховній Раді перед голосуванням за його кандидатуру. Мені здається, що Ігор В'ячеславович трохи не договорює про те, з чого має починатись «довіра суспільства до національної грошової одиниці».

Як людина, яка коментує дії Національного Банку і курс гривні до долара, я би перефразував його слова таким чином: «Спочатку необхідно продовжити виховання уряду з питань відстоювання національних інтересів і роботи на благо країни, тому що це і є передумова для збільшення довіри суспільства до держави, країни і національної грошової одиниці».

І, щоб не залишатись голослівним коментатором, пропоную у цій статті всебічно розглянути сценарії ймовірних змін курсу української гривні до долару США у 2013 році. Бо коли я чую заклики до збереження своїх заощаджень в гривні або, навпаки, в якійсь іншій валюті, то перше питання, що спадає на думку: чи був цей заклик достатньо всебічним і об’єктивним?

Сценарій №1: гостра ревальвація – 1%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: менше ніж 7,5 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію:

1. Державний борг США досяг граничних значень. Виконання фінансових зобов’язань країни підтримується за рахунок підвищення ліміту держборгу країни;

2. В Сенаті США триває протистояння демократів та республіканців щодо методів бюджетного дефіциту та держборгу. У разі, якщо сторони не зможуть домовитись дефолт США стане неминучим.

Ймовірність реалізації: 1% - Низька, оскільки здоровий глузд американців рано чи пізно має привести їх до консенсусу та виваженої позиції щодо зменшення бюджетного дефіциту та державного боргу.

«Я не думаю, що «фіскальний обрив»може заподіяти американській економіці великої шкоди, тому що всі будуть вірити, що влада зможе знайти правильне рішення, як і з лімітом державного боргу. В очах решти світу ми можемо виглядати ідіотами, але ми не самогубці», - сказав Уоррен Баффет про фінансові проблеми США.

Саме до фінансового самогубства можна прирівняти дефолт США - найбільша й найсильніша економіка світу не має права не платити за фінансовими зобов’язаннями. А якщо американська економіка глибоко провалиться, то повернути собі лідерські позиції їй вже навряд чи дозволять Китай, Японія і європейці. Так, держборг США досяг страхітливих розмірів і продовжує зростати через бюджетний дефіцит. Тим не менш, це причина для того, щоб переглянути і перепланувати доходи і витрати без шкоди економічному зростанню, щоб бюджетний профіцит і зростання ВВП почали потроху розмивати співвідношення держборгу до ВВП, а не для того, щоб перестати виконувати свої фінансові зобов'язання.

Сценарій №2: помірна ревальвація – 4%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: 7,5-7,993 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію: Ті самі, що й в сценарії №1 + такий:

3. Американський Сенат вже два роки намагається зайнятися переплануванням бюджету, але поки не домігся істотних успіхів через протистояння республіканців і демократів щодо методики досягнення бюджетного профіциту. Президент США Барак Обама активними діями на початку року надав Міністерству Фінансів США можливість тимчасово до травня перевищувати ліміт держборгу, тим самим вигравши час для пошуку консенсусу. Тому розмови про розмір держборгу США, протистояння партій та ймовірність дефолту США почнуть знов впливати на відносну вартість долару США до інших валют, послаблюючи його, лише з травня.

Ймовірність реалізації: 4% - Низька, оскільки у разі дефолту США падіння курсу не обмежиться рівнем 7,5 грн. за долар. Але занадто гострі спекуляції навколо держборгу теж можуть викликати такий ефект.

Сценарій №3: курсова стабільність – 20%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: 7,993-8,20 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію:

1. Національний Банк України не одноразово висловлював свою рішучість у втриманні гривні від девальвації;

2. Державний борг України на 38,2% номіновано у доларах США, що автоматично підвищить держборг країни у разі девальвації гривні;

3. У разі подовження співпраці з МВФ (отримання нових кредитів або реструктуризація старих), НБУ отримає інструментарій (міжнародні резерви) для втримання курсу;

4. Надмірна девальвація до долару США негативно вплине на імідж партії, що знаходиться при владі;

5. Спекуляції навколо держборгу США та неможливості консенсусу у Сенаті США ослаблюватимуть позиції долару США на міжнародних ринках, і таким чином сприятимуть втриманню девальвації гривні.

Ймовірність реалізації: 20% - Ймовірно за збігом деяких обставин: уряд та НБУ наполягатимуть на утриманні від девальвації; уряд знайде можливість поповнити міжнародні резерви НБУ (наприклад, за допомогою МВФ); спекуляції навколо держборгу США будуть гострими; ціни на основні українські експортні товари (вугілля та чорні метали) зростатимуть, що покращить зовнішньоторговельний дефіцит України.

В цілому, анітрохи не здивує, якщо Міжнародний Валютний Фонд погодиться і далі фінансувати Україну, адже це допоможе НБУ утримувати гривню від девальвації (нагадаю, при сильнішій гривні іноземці як і раніше продаватимуть Україні більше своїх товарів, ніж купуватимуть українських), а також утримає Україну в сфері західного впливу (відсутність фінансування може підштовхнути Україну до Митного Союзу з Росією). Заява представника МВФ в Україні Макса Альєра про те, що «справи Луценка і Тимошенко ніяк не вплинуть на рішення МВФ» можна вважати підготовчим кроком. Як і заява Арбузова про те, що уряду треба «дуже обережно і дуже вдумливо» підійти до питання про збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Сценарій №4: помірна девальвація – 40%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: 8,20-8,60 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію:

1. В держбюджет України на 2013 рік урядом було закладено курс долару США на рівні 8,4 грн./дол. США;

2. Макроекономічні показники України свідчать про необхідність девальвації гривні: зовнішньоторговий дефіцит України досяг 8,3% ВВП за 11 місяців 2012 року, бюджетний дефіцит - більше 3,0% ВВП, в країні спостерігається дефляція та зниження ВВП (а це класична стагнація), державний бюджет на 2013 рік закладено з дефіцитом 3,2% від очікуваного ВВП;

3. Міжнародні золотовалютні резерви НБУ зменшились на 22,8% (до 24,5 млрд. дол. США) за 2012 рік. Тобто засобів впливу НБУ на курс залишається все менше;

4. Уряд країни (в особі Прем’єр-міністра Азарова) відмовляється підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення, що знижує шанси країни на отримання фінансування від МВФ;

5. Енергетична залежність країни від імпортного газу не дає можливості країні покращити макроекономічні показники. Необхідність щомісяця знаходити фінанси для оплати газу та регулярні «газові конфлікти» з Російською Федерацією дестабілізують валютний ринок;

6. У 2013 році за оцінкою Кабміну України необхідно сплатити 14,2 млрд. доларів США за зовнішніми боргами. При цьому нові фінансові ресурси, що залучаються на міжнародних ринках, є дуже дорогими (7,5-8,0%).

Ймовірність реалізації: 40% - Найбільш ймовірна, якщо НБУ погодиться на помірну контрольовану девальвацію з метою покращення зовнішньоторгового дефіциту, появи помірної інфляції та пожвавлення економіки.

В певному сенсі трохи слабша національна валюта вигідна країнам, адже в такому випадку з'являється можливість більше експортувати, а це, в свою чергу, стимулює внутрішнє виробництво. Саме тому Китай утримує слабкий юань, на 20% обрушила в 2012 році свою ієну Японія, Німеччині і Франції вигідний слабкий євро (щоб у цьому переконатися, достатньо поглянути на динаміку їх зовнішньоторговельних балансів). Не виключено, що в 2013 році уряди багатьох країн світу будуть фільтрувати новини, які слід випустити на ринок, з метою привести відносну вартість своїх національних валют до вигідних для країни значень. Це і є те, що аналітики називають «валютними війнами».

Сценарій №5: гостра девальвація – 25%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: 8,60-9,50 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію: Аргументи № 2-6 сценарію №4 + такий:

1. Більшість міжнародних аналітиків прогнозує українській гривні девальвацію саме у такому діапазоні (Світовий Банк - 8.7 грн/$, аналітики рейтингового агентства Standard&Poor’s – 8.6-9.0 грн/$, МВФ - 9.2 грн/$, Raiffeisen Bank - 8.9 грн/$).

Ймовірність реалізації: 25% - Найбільш ймовірна, якщо НБУ не погодиться на помірну контрольовану девальвацію і не матиме достатнього інструментарію для втримання валютного курсу.

Сценарій №6: гіпер-девальвація – 10%

Діапазон значень офіційного курсу НБУ за доларом США: більше ніж 9,50 грн./ дол. США.

Аргументи за реалізацію цього сценарію: Аргументи № 2-6 сценарію №4 + такий:

1. Деякі міжнародні аналітики прогнозують девальвацію гривні до 30% (Goldman Sachs - 10.6 грн/$, Merril Lynch - 10.0 грн/$, HSBC - 9.95 грн/$, Erste Bank - 10.5 грн/$).

Ймовірність реалізації: 10% - Ймовірно за збігом деяких обставин: усі питання щодо держборгу США вирішаться швидко й позитивно, не залишаючи простору для спекуляцій; уряд не зможе знайти достатнього рефінансування для цьогорічних виплат за зовнішніми боргами на міжнародних ринках та почне шукати резерви на внутрішньому ринку; НБУ вирішить відпустити курс або не матиме можливості вплинути на нього; ціни на основні українські експортні товари (вугілля та чорні метали) знижуватимуться, що погіршить зовнішньоторговельний дефіцит України.

Сервер Садыков Сервер Садыков , Финансовый аналитик
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram