ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

«Юлі – волю» через референдум

Якщо Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов або Наталія Королевська захочуть - Юля може опинитися на волі вже влітку. Збірна опозиції вже випробовувала усі латентні способи її повернути. Це і депутатські десанти у зал суду, пікети Хрещатика та Качанівської колонії, покидання залу ВРУ, апелювання до міжнародної спільноти. Однак, по-справжньому не звернулися до народу України.

Фото: Макс Левин

Відповідно до українського законодавства, це можна зробити як мінімум, у два способи: через заклик до акцій протесту та ініціювання всеукраїнського референдуму щодо декриміналізації «обвинувальних статей Тимошенко». Точніше, ці дві складові «визвольної кампанії» мають чітко доповнювати одна одну.

Досвід організації референдумів має кожна партія. Помічників у цій справі буде достатньо. По-перше, об’єднана опозиція, потім «партія Королевської», Удар, Свобода, партія Гриценка, тисячі журналістів та майбутніх «списочників й мажоритарників». Сьогодні існує чудова можливість мобілізувати усю опозиційну еліту та її симпатиків навколо реальної, а не популістської справи – визволення Тимошенко через референдум.

Що говорить Закон про таку перспективу? По-перше, відповідно до Конституції України, у статті 72 зазначено, що всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області. Є ще й рішення Конституційного суду України у справі за конституційними поданнями Президента України про офіційне тлумачення положення вище вказаної статті. (Справа N 1-2/2008 16 квітня 2008 року). Суть рішення наступна. Народ як носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні, здійснюючи своє волевиявлення через всеукраїнський референдум за народною ініціативою, може приймати закони України (вносити до них зміни). І вже не принципово, але стаття 3 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» чітко говорить, що предметом предмет всеукраїнського референдуму може бути, зокрема прийняття, зміна або скасування законів України або їх окремих положень.

Визволення Тимошенко дасть відповідь на багато питань щодо перезаснування опозиції, погодження дій лідерів та партій, кінець-кінців завершить цей складний екзамен для опозиційної еліти на «опозицію без Тимошенко».

Отже, «Україна – вперед» - «Опиратися диктатурі»! Усім «Фронтом» ударимо «Громадянською позицією» по режиму заради «Свободи» та «Батьківщини»?

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram