Київ провалив тест на доступність

27 жовтня об 11:30 під приміщенням КМДА ГО «Підмога.інфо» провела акцію “Один день з життя людини на візку”.

Метою акції було привернути увагу суспільства до архітектурних обмежень у Києві, що не дозвляють людям з інвалідністю користуватися звичними для всіх міськими сервісами. На превеликий жаль, ще з часів Радянського союзу в нас прийнято вважати, що людей з інвалідністю не існує або вони мають сидіти вдома. Офіційна ж статистика говорить про інше.

Фото: Znaj.ua

За даними Фонду соціального захисту інвалідів на 01.04.2014 року в Україні налічувалось близько 2,8 млн. людей з інвалідністю, із них у Києві – 150 000. Але всі ми знаємо, які проблеми виникають у нас в повсякденному житті, тому ми з командою вирішили поставити на це місце людей, які не зіштовхуються з архітекторною недоступністю в своєму житті і надати їм таку можливість бодай на годину.

В акції погодились взяти участь телеведуча «1+1» Соломія Вітвіцька і письменниця та співачка Ірена Карпа. Вони спробували зробити звичайні для кожного з нас речі: проїхати центром міста; зайти у книжковий магазин; кафе; спуститись в перехід і зайти в метро; скористатись пішохідним переходом. Це такі звичайні речі, що ми навіть не замислюємося, коли їх робимо. Ми не думаємо, про те, що для когось зайти в кав’ярню може бути просто нереальною задачею, а спускаючись в метро людина на візку ризикує впасти і отримати травми, і про те, що пристосованих об’єктів у нас майже нема.

Перші проблеми почались вже через 100 метрів після старту, адже дівчата майже одразу стомились! Ірені Карпі знадобилась допомога двох молодих хлопців, щоб спуститися в підземний перехід. Письменниця так прокоментувала цей спуск: “Якщо ти хочеш гарантовано вбитися, спробуй цю гірку”. Соломія при спуску до метро просто заплющила очі, тому що їй було реально страшно. Перейти через дорогу було неможливо, тому що хоч міська влада і зробила пониження бордюрів, на них паркуються величезні джипи: вочевидь, люди на візках мають стрибати з бордюрів, адже їм це зробити легше, ніж власникам цих автомобілів. Ще нас виганяли з місць громадського користування попри те, що дозвіл на зйомки від КМДА у нас був: Ірену вигнали з книжкового магазину, а Соломію з булочної.

В кінці маршруту ми зустрілися неподалік від станції метро «Золоті Ворота» і учасниці змогли обмінятись своїми враженнями. Соломія прокоментувала так: “Це було важко: фізично і психологічно! Ми проїхали на візку від КМДА до метро "Золоті Ворота" і це просто поїздка з нереальними перешкодами».

Ірена Карпа написала у себе на facebook: «Знаєте, чого наші параолімпійці виграють всі золоті медалі? Тому що в нашій країні для інвалідів немає НІЧОГО. Спробуйте провести день чи бодай годину прикутим до такого візка. Я сьогодні спробувала. Руки болять неймовірно, двічі ледь не потрапила під авто і взагалі НЕ могла проїхати центральними вулицями столиці. Не кажучи про ліфти з метро. Про зручні пандуси. Про спуск із громадського транспорту. Тут з бордюра нереально без допомоги з'їхати!

Фото: Денис Кушнарьов

В нашому суспільстві прийнято "не помічати" незручних персонажів.

Мере Кличко, це ж європейська столиця? Дуже раджу "покататися" дружно Київрадою бодай кілька годин. Зразу проясниться, що треба зробити для міста».

Попри все, маю зазначити, що більшість людей були дуже уважні і намагались допомогти. Бачив, як мама пояснювала дитині, що місто не пристосоване для людей на візках і так не має бути: «Бачиш, вони хочуть звернути нашу увагу на цю проблему». Також був хлопець, який буквально впіймав Ірену, коли вона вдарилась коляскою об стовбець біля переходу і її візок розвернуло на 180 градусів. Та багато-багато інших. Лише одна компанія чоловіків сказала щось типу: «А, це ж письменниця, робити нема чого».

Це була лише перша акція, але ми сподіваємось, що змогли привернути увагу до цієї проблеми і будемо продовжувати це робити. Тим паче, що вона стосується кожного з нас, адже всі громадяни у певний момент життя стають маломобільними. За даними Департаменту містобудування та архітектури у Києві маломобільні групи населення налічують більше 50% громадян. До них відносять не лише людей з інвалідністю, а й людей похилого віку, сім’ї з візочками, велосипедистів і людей після травм. Тому всі разом ми маємо зробити наші міста дружніми і доступними для всіх. Вже зовсім скоро ми продовжимо діалог з київською владою і покажемо наскільки актуальною є ця проблема.

Дякую за допомогу у проведенні акції нашим учасницям: Соломії Вітвіцькій, Ірені Карпі, а також чемпіонці світу з шотокан карате Олені Молодановій. За допомогу в організації дякую всій команді ГО “Підмога.інфо” та команді HERO.ua і особисто Ярославу Пілунському. За підтримку акції дякуємо КМДА, а також в.о. директора департаменту містобудування та архітектури Анні Бондар. За надані інвалідні візки подяка Фонду соціального захисту.

Тільки разом ми зможемо зробити наші міста зручними для життя!

Один день з життя людини на візку

Олексій Краснощоков Олексій Краснощоков , Голова ГО «Підмога.інфо»,Голова Експертної групи з протезування при Громадській Раді Фонду соціального захисту інвалідів
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram