Революція у державних закупівлях не відбулась

250 млрд. грн., 1,5 млн. договорів, 25 тис. комітетів, все це річний обсяг держзакупівель. Втрати за кожен день без реформи, складають близько 135 млн. грн. Команди МЕРТ, Transparency International, торгівельні майданчики і розробники працювали над новою системою і вже сьогодні у ВР депутати повинні були проголосувати законопроект 2087а – «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції», але не проголосували.

А тепер дивимось хто в країні не підтримує прозорі державні закупівлі: лідером є Опозиційний блок, за ними партія "Відродження", "Воля народу" і "Батьківщина". Повні результати голосування за посиланням:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=3413

Важливість та значення законопроекту 2087а важко переоцінити. Його метою є зниження корупційних ризиків, встановлення запобіжних заходів відносно зловживання процедурою оскарження у процедурі державних закупівель, підвищення конкуренції через спрощення доступу до процедури закупівель, а також приведення цих процедур у відповідність з міжнародними стандартами.

Проект закону передбачає збільшення прозорості тендерів у сфері держзакупівель через скасування заборони на оприлюднення змісту поданих пропозицій, ознайомлення зі змістом документа з інформацією про ціну, оприлюднення протоколу оцінки пропозицій на конкурсних торгах.

Законопроект також регулює застосування оскарження процедур закупівлі з метою запобігання умисного блокування торгів та пропонує низку заходів з метою спрощення доступу до процедур державних закупівель.

Державні закупівлі протягом довгого часу вважались однією з найкорумпованіших сфер економіки України. За різними даними, у 2013 році корумповані чиновники розкрадали від 15 до 40% виділених коштів на закупівлю товарів та послуг ( в 2013-му – більше 280 млрд.грн.).

З метою побороти розкрадання коштів при державних закупівлях було розроблено та запроваджено систему проведення електронних торгів PROZORRO.

PROZORRO – система, створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців, мета якої прозоре і ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників.

На сайті вже можна подивитись які тендерні торги проходять, хто претендент, які пропозиції висунуто, як часто певна фірма працює з тією чи іншою державною установою. Міністерство оборони з початку липня активно використовує систему і загальна сума торгів становить майже 1 млрд. грн. Це не проект, це не презентації, це вже готове ПО, яке обслуговує такого монстра, як МО. Вся інформація доступна для будь-якої людини із доступом в інтернет. Для правоохоронних органів, а також антикорупційних громадських ініціатив будуть передбачені розширені ліцензії.

Юрій Бірюков, радник президента Петра Порошенка та помічник Міністра зазначив: «Система Електронних державних закупівель PROZORRO змогла заощадити для бюджету України в перший же день 221 900 гривень на 4 лотах. Гроші, зібрані податками з бізнесу або населення. Або отримані в кредит від міжнародних фондів. Не настільки важливо. Ці гроші будуть витрачені на закупівлю ще чогось для потреб ЗСУ. Словами не передати наскільки це насправді важливо».

Ініціатива з реформування системи державних закупівель з’явилась після Революції Гідності, на початку березня 2014 року. На прохання призначеного Міністра економіки Павла Шеремети була зібрана група консультантів та громадських активістів, що оперативно долучились до основних процесів.

За спільною домовленістю на початку роботи група розділилась. Одна частина активістів працювала над змінами до закону, що був прийнятий в квітні 2014 року. Інші ж розпочали «осмислення» реформи: вивчали світовий досвід, аналізували наявну інфраструктуру, додатково залучали до процесу стейкхолдерів та зацікавлених сторін.

І вже 12 лютого 2015 року систему електронних закупівель, яка отримала назву ProZorro було презентовано громадськості та ЗМІ.

Світова спільнота поступово переходить на електронні системи закупівель як у приватному та і у державному секторі. Як показує досвід інших країн, введення електронної системи державних закупівель в перший же рік дає 10-20% економії за рахунок поліпшених процедур. У випадку України цей показник може значно вирости завдяки викоріненню системної корупції. Оскільки бюджет державних закупівель України становить близько 250 млрд грн. на рік, можна зробити висновок, що кожен день пропущеної реформи вартує Україні щонайменше 55 млн. грн.!

Ось інфографіка роботи нової системи:

Пілотний варіант цієї системи визнано кращим в Європі.

Голова комітету з конкурсних торгів Міністерства оборони України Неллі Стельмах на своїй сторінці у Фейсбук також прокоментувала нову систему PROZORRO:

«Проживши півроку в режимі 7/24, займаючись (в основному) тільки постачанням Збройних Сил нашої країни - Бронежилетами-формою-харчуванням-пальним і сотнею ще дуже потрібних речей, сьогодні знайшла можливість і трохи часу потрапити на круглий стіл "Реформа державних закупівель", організований Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Ну що вам, Країно, сказати? А тільки одне - ВСЕ у нас вийде! Коли команді Волонтерського десанту в МО говорили "крейзі" консультанти з ERNST & YOUNG, коли про це твердили наші іноземні радники - це сприймалося якось відсторонено, ну що незвичайного в нашій щоденній роботі? А сьогодні я побачила таку ж "крейзі" команду в МЕРТ. Держзакупівлі і "вкусняшки" для закупівельників, прийнятий у першому читанні і готовий для другого, законопроект про держзакупівлі, система ProZorro, презентація системи електронного оскарження (АМКУ готове впроваджувати), програма перетворення "Вісника держзакупівель" з нічного кошмару в надійний і функціональний інструмент, і саме-саме смачне для мене - аналітичний блок ProZorro. Вже дуже я люблю з цифрами-таблицями-фільтрами-базами даних працювати – тенденції та закономірності відстежувати. Вся аналітика держзакупівель у відкритому доступі. Тільки користуйтеся!»

Ознайомившись із статистикою по електронних закупівлях, стає зрозуміло, що система працює, що система зручна і відкриває нові можливості для бізнесу. Це вигідно для всіх, прозоро і чесно.

«Для всіх, хто каже, що в країні нічого не змінюється, система ProZorro - це явний приклад зворотнього. Допорогові закупівлі стають прозорими. Упевнений, надпорогові незабаром теж зможуть проходити через ProZorro і ми будемо звітувати не про десятки мільйонів, а про сотні й мільярдах зекономлених коштів», - старший аналітик Transparency International Україна Віктор Нестуля.

Олексій Краснощоков Олексій Краснощоков , Голова ГО «Підмога.інфо»,Голова Експертної групи з протезування при Громадській Раді Фонду соціального захисту інвалідів
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram