ГлавнаяБлогиБлог Віктора Вишньова

Електронні земельні аукціони принесуть додаткові кошти місцевим громадам

Підвищення конкуренції дає зростання ціни. Така проста та загальновідома формула успішно застосована до земельних аукціонів. Її реалізація навіть перевершила сподівання організаторів – адже подорожчання становило аж 34%.

Фото: Макс Требухов

Історія аукціонів: наречені та імператорський трон

Історія розвитку ідеї аукціонної торгівлі сягає античних часів. Аукціони наречених проводилися ще у Вавилоні у 6-му столітті до нашої ери, про що згадує Геродот. В часи Римської імперії система аукціонів була дуже розвинутою – так продавали рухоме та нерухоме майно. А також сам Рим. У 193-му році н.е. преторіанці вбили імператора Пертинакса, а потім продали Рим та імперію новому володареві, Дідію Юліану. Ціна - становила 25 тис. сестерціїв. Величезні кошти, адже це сума п'яти річних заробітків в перерахунку на кожного з 10 тисяч солдатів.

В Середньовіччі через розповсюдження натурального господарства та занепаду грошових відносин аукціони розповсюджені не були.

Сучасна форма – з молотком, ліцитатором, кроком (фіксованою ставкою) була винайдена після буржуазної революції в Нідерландах, у великому центрі морської торгівлі – Амстердамі. Важливим драйвером аукціонного руху було розповсюдження інституту банкрутства.

В радянські часи, за виключення періоду НЕПу, аукціонна торгівля розповсюджена не була. Ціна на все, від сірників до літаків, встановлювалися централізовано, Держпланом.

Зі встановленням незалежності України та введенням ринкових відносин, уряд ввів аукціони як справедливий та захищений від зловживань метод продажу державного майна. Адже тоді єдиною альтернативою йому був продаж чиновником за намальовану зі стелі суму. Тож, свого часу, це було прогресивне рішення.

Проте прогрес не стоїть на місці, й на зміну багатьом революційним знахідкам Нового часу прийшли ще більш революційніші. Ми більше не використовуємо пароплави та паротяги, телеграф та гасові лампи. Прийшов час відправити на пенсію й аукціони зразка 17-го сторіччя. Й перейти до здобутків інформаційної епохи.

Недоліки: низька конкуренція

Хоча фізичні аукціони краще продажів по нормативними цінам, вони мають ряд суттєвих недоліків.

По-перше, це потреба бути фізично присутнім на подачі документів, на торгах та при отриманні протоколу. В наш час підвищених швидкостей, відрядження спеціалістів на таких строк – велика витрата.

По-друге, низька інформованість. Якщо говорити про аукціони з продажу прав оренди землі, то ці оголошення публікувалися на сайтах ДЗК та районній газеті. Обмеженість їх аудиторії очевидна.

Перші два фактори призводили до третього – низька конкуренція. За ділянку змагалася пара-трійка місцевих. Через низьку конкуренцію ціна майже не зростала.

Тож бюджети недотримували кошти.

Електроні аукціони – просто та прибутково

17 вересня 2018 року наше державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.

До продажу на спеціальному майданчику land.setam.net.ua було запропоновано права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Одеській, Сумській, Львівській та Чернігівській областях.

Середній стартовий розмір річної орендної плати по виставлених ділянках становив 8,3% від їх нормативної грошової оцінки.

В результаті, успішні торги відбулися по 9 лотах. При чому, аукціони були конкурентними: кількість учасників становила від 2 до 6-ти.

Найбільш прибутковими стали торги за права оренди на земельну ділянку площею 13 га на території Команської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області: стартова ціна зросла з 21 193.51 грн. – до 157 788.84 грн., тобто майже у 8 разів, до 70,73% від НГО.

А ділянка площею 18,26 га на території Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області подорожчала з 9 645.60 грн. до 122 166.19 грн. – в 13,5 разів. Учасники запеклого аукціону зробили 2333 кроки. В результаті ціна сягнула 101,32% від НГО.

Тож висока конкурентність – основна перевага електронних аукціонів. Як результат – різке зростання ціни від оціночного рівня. Таке перевищення означає, що власник здаючи в оренду через наш сервіс отримує більше грошей, ніж за будь-яких альтернативних умов.

Та ми не збираємося зупинятися на пілоті. До продажу вже готові 8000 ділянок площею понад 150 000 га. А потенційно їх набагато більше.

Віктор Вишньов Віктор Вишньов , Директор Державного підприємства СЕТАМ (OpenMarket)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram