Як прибрати сміттєзвалище зверненнями?

Ви їдете відпочити на природу. Дерева, схили, річка, і раптом ви бачите сміттєзвалище, що псує усю красу. Що робити?

Фото: Макс Требухов

У 2016 році Міністерство екології розробило електронну карту, а потім і мобільний додаток— Екомапу. На мапі ви позначаєте, де бачили сміттєзвалище, та додаєте його фото (за бажанням). Система сама визначає, кому належить дана ділянка, і автоматично надсилає звернення місцевим адміністраціям.

Вам можуть зателефонувати для уточнення місцезнаходження сміттєзвалища або ж із проханням підтвердити виконання.

Ефективність Екомапи в моїй практиці сягає близько 80%, але є певні недоліки:

1) звернення можуть бути виконані, але у системі будуть позначені як невиконані;

2) місцева влада пише відписки, звернення закривають або вони знаходяться у статусі “в роботі” роками;

3) місцева влада забиває болт і нічого не робить, ігноруючи ваші звернення.

Чому так відбувається?

Відповідно до ст. 21 ЗУ “Про відходи”, органи місцевого самоврядування забезпечують ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, тобто сміттєзвалище має прибирати місцева влада, якій і переадресовується ваше звернення.

Відповідно до чинного законодавства, якщо протягом місяця місцева влада не надає відповіді або не прибирає сміттєзвалище — тоді вже Держекоінспекція виходить на перевірку і штрафує посадових осіб місцевої влади або власника землі, де виявлено сміттєзвалище, та видає новий припис на прибирання сміттєзвалища.

Але це згідно законодавства, а от у моїй практиці сміттєзвалища інколи залишалися неприбраними, а відписки були цинічні: “Ліквідація сміттєзвалища знаходиться на контролі селищної ради“.

Що робити, якщо ви отримали цинічну відписку чи якщо ваше звернення ігнорують?

Звертатися до Державної екологічної інспекції (ДЕІ).

Держекоінспекція — єдиний орган, який штрафує за сміттєзвалища та надає приписи на їх усунення.

При виявленні сміттєзвалища, інспектори ДЕІ надають припис відповідному власнику території зі сміттєзвалищем (сільраді, міськраді, сусіду тощо) на його ліквідацію у конкретні терміни. Якщо припис не виконується, то відповідні посадові особи або власники території притягуються осіб до адміністративної відповідальності по ст. 188-5 КУПаП (від255 до 765 грн на посадову особу, і від 153 до 255 грн, якщо сміттєзвалища на приватній території).

На моїй практиці сміття або прибирали одразу, або ж не прибирали взагалі. Тому я дам короткий алгоритм успішних скарг для прибирання сміттєзвалища, навіть якщо місцеві чиновники морозяться.

1. Лишаємо звернення на екомапі та чекаємо встановлених строків відповіді (один місяць відповідно до чинного законодавства).

2. Якщо сміттєзвалище прибрали і вам прийшла відповідь — чудово, ви перемогли.

3. Якщо ж ні — тоді залишаєте звернення на Урядовий контакт-центр наступного змісту: “Я залишив звернення на екомапу № від 2018, щодо несанкціонованого сміттєзвалища. Станом на сьогодні сміттєзвалище не прибрали. У зв'язку з вищевикладеним, прошу ДЕІ в *** області провести перевірку наявності сміттєзвалища, надати припис на його усунення та притягнути винних осіб до відповідальності.”

4. Держекоінспекція за вашим зверненням має вийти на перевірку, видати припис на усунення сміттєзвалища. Якщо припис не виконується, то ДЕІ штрафує відповідних посадових осіб, видає новий припис. І так по колу, поки сміттєзвалище не приберуть.

Альтернативний алгоритм по сміттєзвалищу наступний:

1) Фотографуєте сміттєзвалище з геокоординатами або чіткою прив'язкою до місця (наприклад правий вихід з кладовища, яке розташоване в місті Н на вулиці Х).

2) Залишаєте звернення на урядовий контактний центр наступного змісту: “Держеконіспекція. *** область.

Я помітив стихійне сміттєзвалище, що розташоване за адресою (опис, де розташоване сміттєзвалище або його координати), що порушує ЗУ “Про відходи”. Прошу вжити заходів для надання припису відповідним органам місцевого самоврядування на ліквідацію даного сміттєзвалища, а у випадку його неліквідації у встановлений приписом термін — притягнути винних осіб до адміністративної відповідальності та надати новий припис. У відповіді прошу вказати дату виконання приписи.”

3) Коли термін виконання припису пройшов — звернення з проханням надати результати виконання припису, а у випадку якщо сміттєзвалище не прибрали — притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 188-5 КУПаП.

Яким з двох варіантів варто користуватися — вибирайте самі. Якщо у вас є результати звернень або ж питання по алгоритму - пишіть автору.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram