ГлавнаяБлогиБлог Олега Шинкаренка

Мешканець Балаклії вимагає півмільйона відшкодування за вибухи

Коли у березні цього року вибухнув склад боєприпасів у Балаклії Харківської області, то від цього постраждало багато громадян. На щастя, шкода була здебільшого матеріальною, але це не значить, що її не треба компенсувати. Саме з цього приводу вже розпочинаються запеклі судові баталії.

Фото: Надано автором

Вибухи викликали численні пожежі. Горіло все, до чого долітали снаряди, дісталося полум’я і до каскаду приватних гаражів. У мешканця Балаклії Григорія Федосова там стояла машина Toyota Corolla 2003 року. Полум’я знищило її повністю. Згорів також і гараж з усіма речами, що там знаходились. Експерти оцінили орієнтовний збиток у 240 тисяч гривень, з них 153 366 гривень - вартість самої машини. Крім того, дісталося й помешканню самого Григорія: вибуховою хвилею там вибило чотири вікна та міжкімнатні двері.

У березні Григорій звернувся із заявою до місцевого управління Нацполіції, але досі йому нічого не відомо про хід розслідування: його навіть не опитали. Тоді постраждалий звернувся до юристів, які співпрацюють з Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Там йому і порадили позватися проти винних у його збитках до суду. Спільно вирішили, що відповідачами будуть Міністерство оборони, військова частина, де трапилась катастрофа, місцеве управління СБУ та Державна казначейська служба.

Юрист порекомендував Григорію вимагати компенсації не лише матеріальних збитків, але й моральної шкоди: адже знищення машини завдало його клієнту страждань. Моральну шкоду вони оцінили у 400 тисяч гривень.

Врешті Григорій Федосов вимагає через суд 152 366 гривень матеріальної та 150 тисяч моральної шкоди від Міністерства оборони України, 150 тисяч моральної шкоди з військової частини, яка спричинила вибухи та пожежу та 100 тисяч моральної шкоди від місцевого управління СБУ. Крім того, постраждалий вимагає компенсувати йому 1544 гривні за експертизу вартості знищеного майна. Загальна сума позову, таким чином, склала 553 910 гривень.

Суддя Київського районного суду Харкова вже відкрив провадження по цій справі і перше судове засіданні відбудеться у січні наступного року.

Між іншим, голова Харківської облради Сергій Чернов повідомив, що збитки від вибухів і пожеж на артилерійських складах у Балаклії можуть сягнути 300 млн грн з урахуванням збитків промислових підприємств.

Мер Балаклії Іван Столбовий повідомив, що наразі зафіксовано вже 3908 постраждалих від вибухів мешканців. 3109 з них звернулися до міськради за матеріальною допомогою для ремонту житла. У серпні 2017 року розглянули 2707 заяв на суму 37 175 000 гривень. З обласного бюджету Харкова надійшло 30 млн грн, 5 мільйонів - з району, 4,5 мільйонів - з бюджету міста Балаклія, і ще 1 мільйон гривень - від районів та міст Харківської області. Здається, Григорій Федосов має всі шанси відремонтувати свою квартиру ще до рішення суду, але втраченої машини та гаража йому, звісно, за ці гроші не повернуть.

Якщо в Балаклії - тільки відгомін війни, до за 150 кілометрів на південний схід війна тліє, загрожуючи щоденними спалахами вогню. Російсько-окупаційні війська в Донецькій області застосували реактивні системи залпового вогню по житлових кварталах населеного пункту Зайцеве з боку тимчасово окупованої Горлівки. Це трапилося 19 грудня. Але й до того містечку цьому діставалося: до ворожих позицій там декілька сотень метрів, наші військові іноді гучно вмикають гімн України, у російсько-терористичних військ не витримують нерви - і розпочинається перестрілка. Втім, обстріли з боку сепаратистів тривають і без всяких провокацій. Це приводить до жертв та руйнувань. Дивно, але у Зайцеве досі живуть люди, бо їм просто нема куди виїхати. Хтось продовжує жити у зруйнованих будинках, якщо дах та стіни цілі, а кому пощастило менше - переїжджають до родичів та сусідів. Постраждалі також звертаються до Гельсінської спілки з прав людини за юридичною допомогою, і вони її отримують.

Юристи Гельсінської спілки також ведуть у суді справи про стягнення матеріальної шкоди, спричиненої в результаті проведення АТО, мешканця Зайцеве Сергію Рябошапці. Він звернувся до слідчого управління головної військової прокуратури та СБУ, в наступному році збирається позиватися і до суду. Таку саму допомогу отримали мешканці Зайцевого Любов Несмачна, Анатолій Кузьменко, Валентина Коломієць, Зінаїда Андрєєва та Тамара Акімова. Коли обстріли нарешті припиняться, і ці люди отримають компенсацію, вони зможуть відремонтувати своє житло.

10 січня 2018 року із тексту блогу видалені назви інших юридичних організацій. За умовами надання гранту на юридичну допомогу цю послугу надають юристи Української Гельсінської спілки з прав людини або ті юристи, які співпрацюють з нею. Тому згадка інших організацій, з якими співпрацюють ці юристи у тексті є недоречною.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram