Роми Лощинівки засудять сільського голову та поліцію

Одеський апеляційний суд змусив суд першої інстанції розпочати розгляд справи ромів, які постраждали від погромів у Лощинівці.

Нагадаю, що в ніч з 27 на 28 серпня 2016 року у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області місцеві мешканці, обурені вбивством дівчинки, влаштували погроми житла ромів. Представники поліції ніяк не перешкоджали діям погромників, а сільський голова Віктор Паскалов на зборах громади села заявив, що “представники ромської національності вчиняють злочини у селі” і через це “їх необхідно виселити”. Після цього голова разом із селянами написали так зване “Рішення № 1 сходу громадян мешканців села Лощинівка”, в якому вимагали депортувати ромів.

Погром в Лощиновке
Фото: 048.ua
Погром в Лощиновке

4 січня 2017 року семеро постраждалих ромів звернулись до Одеського окружного адміністративного суду із позовом, в якому просили визнати протиправною бездіяльність Національної поліції Одеської області та дії голови Лощінівської сільської ради, а також стягнути з них моральну шкоду. 10 січня адміністративний суд відмовився розглядати цю справу, бо, на його думку, йшлося про кримінальне правопорушення, яке адміністративний суд розглядати не може, бо це не в його компетенції.

13 квітня 2017 року апеляційний суд Одеси винес ухвалу, яка скасувала попереднє рішення Одеського окружного адміністративного суду від 10 січня 2017 року, а також постановив направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. У тексті ухвали суд зазначив: “предметом спору в даній справі є оскарження бездіяльності посадових осіб ГУ Національної поліції в Одеській області, яка пов'язана не з повідомленням про вчинений або підготовлюваний злочин, а мала місце при безпосередньому виконанні посадових обовязків з охорони громадського порядку та полягала у незабезпеченні безпеки громадян України під час масових заходів”. Ухвала апеляційного суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Юлія Лісова, адвокат, який співпрацює із Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини і захищає інтереси постраждалих у суді, сказала, що роми заперечують проти оприлюднення їхніх імен і відмовляються від будь-яких коментарів у цій справі.

“Це рішення не вирішує справу по суті, - сказала Юлія Лісова, - Воно не вирішує питання чи підлягають задоволенню позовні вимоги ромів, і чи було порушення. Але тепер Одеський окружний адміністративний суд зобов'язаний розглянути наш позов. І вже за результатом розгляду він винесе рішення по суті: задовольнити чи ні наші позовні вимоги”.

Адвокат сподівається на успішне вирішення справи, адже, за її словами, у ромів обгрунтована правова позиція: поліція і голова села повинні були захистити ромів від протиправних дій селян, але вони не зробили цього. Поліція пасивно спостерігала, як руйнуються житлові будинкі ромів, хоча зобов'язана законодавством перешкоджати таким діям. А голова сільради взагалі публічно висловлювався про те, що він підтримує виселення ромів з села.

Юлія Лісова вважає, що в Україні є позитивна практика вирішення схожих справ. Наприклад, судовий розгляд бездіяльності поліції при масових заворушеннях у парку Горького у Харкові, в якому брали участь юристи Гельсінської спілки. Тоді бездіяльність поліції була також визнана незаконною. А отже і процес щодо подій у Лощинівці має добрі перспективи.

“В Україні системно порушують права ромів, - каже Юлія Лісова, - Незаконне виселення їх із села Лощинівка та руйнування їхніх домівок яскраво продемонструвало цю проблему. Позитивне вирішення справи буде ще одним аргументом для суспільства, поліції та органів місцевого самоврядування на користь того, що неприпустимо керуватися дискримінаційними критеріями при прийнятті рішень захищати чиїсь права чи ні. Замість того, щоб попередити цей конфлікт, зняти соціальне напруження у селі, влада підтримала вимоги розлюченого натовпу і не виконала своїх законних обов'язків”.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram