ГлавнаяБлогиБлог Олега Петровця

Роль міжфракційних депутатських об’єднань в суспільно-політичному процесі

Сьогодні Україна переживає нелегкі часи, які ознаменувалися для нас політичною та економічною кризами, а також зовнішньою збройною агресією з боку Росії. В цих умовах ми змушені вести боротьбу за збереження власного суверенітету та шукати шляхи виведення національної економіки з кризи одночасно. Проте, з іншого боку, цей період можна вважати доленосним для нашої держави. Саме зараз Україна серйозно взялася за реформування всіх сфер суспільного життя з тим, аби забезпечити собі впевнене європейське майбутнє з усіма його привілеями.

В даному контексті не дивно, що у парламентсько-президентській республіці одну з ключових ролей у цьому процесі відведено саме представницькому органу – Верховній Раді України, яка зобов’язана забезпечити законодавчу базу для економічних та суспільно-політичних трансформацій. Проте, варто пам’ятати про те, що парламент – це політичний орган, який складається з представників різних політичних сил з різними поглядами щодо того, як вирішувати ті чи інші питання. Інколи ці погляди різняться настільки, що досягнути консенсусу щодо прийняття відповідних рішень практично неможливо. Але життя не знає пауз, а затягування реформ у становищі, в якому зараз перебуває Україна, означає практично смертельний вирок.

Тому вітчизняним законодавством передбачений такий правовий механізм, як створення і діяльність міжфракційних депутатських об’єднань (МДО) – неполітичних утворень, які згуртовують довкола себе парламентарів з різних політичних сил, і покликані сприяти ефективному вирішенню проблем найрізноманітніших сфер суспільного життя шляхом співпраці з громадянським суспільством.

Діяльність МДО врегульована статтею №60-1 Регламенту Верховної Ради України, в якій говориться, що «народні депутати України можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання».

Станом на сьогодні таких об’єднань в українському парламенті зареєстровано близько 75.

Як саме працюють МДО? Розглянемо на прикладі МДО «Депутатський контроль».

Дане об’єднання, основною метою якого проголошено боротьбу з корупцією та захист і сприяння розвитку підприємництва в Україні, символічно засноване у Міжнародний день боротьби з корупцією - 9 грудня 2014 року. Наразі «Депутатський контроль» налічує 30 парламентарів, які є представниками різних фракцій і коаліцій. Цікаво, що саме МДО «Депутатський контроль» єдине МДО, яке об’єднало народних депутатів України від усіх коаліційних фракцій та позафракційних, які вперше обрані до парламенту. Навіть співголови «Депутатського контролю» також є представниками різних парламентських фракцій: Дмитро Лубінець - політичної партії «Блок Петра Порошенка», Геннадій Кривошея - «Народного фронту», Сидорович Руслан - партії «Об’єднання «Самопоміч», Денис Силантьєв - Радикальної партії Олега Ляшка, Вадим Івченко - партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Серед основних завдань МДО:

• підготовка заходів реагування на факти корупції з урахуванням міжнародного досвіду та неминуче покарання посадовців;

• інформаційна робота з попередження проявів явищ корупції;

• захист та сприяння розвитку національного бізнесу в Україні

• тісна взаємодія зі ЗМI та громадським сектором; розробка та втілення законодавчих ініціатив.

Для виконання цих завдань функціонує виконавчий орган «Депутатського контролю» – Секретаріат (голова – Вадим Руденко), який організовує збір інформації про факти корупції, підготовку аналітичних матеріалів та депутатських звернень, розробку законопроектів та іншу роботу із забезпечення діяльності МДО. Також Секретаріат співпрацює з громадськими організаціями та активістами, засобами масової інформації, міжнародними організаціями, депутатами місцевих рад тощо.

Крім того, прагнучи максимально реалізувати свої статутні цілі та залучити до боротьби з корупцією якомога ширше коло українців, «Депутатський контроль» створив регіональні представництва в 10 областях України, які постійно працюють на місцях.

У підсумку, серед результатів роботи МДО – кілька сотень депутатських звернень, порушення численних кримінальних справ, більше десятка розроблених законопроектів та постанов, з десяток проведених інформаційних кампаній (круглих столів, публічних дискусій, прес-конференцій тощо), викриття фактів корупції майже на 28 млн грн.

Із всього вище сказаного напрошується один єдиний, але дуже важливий висновок. Як то кажуть: «Одна голова добре…» і «Один в полі не воїн». Тому для того, аби реформи в нашій країні давали максимально позитивний результат, а сама Україна впевнено просувалася у своєму розвитку далі, необхідно, аби представники влади, бізнесу та громадянського суспільства, так би мовити, «рухалися в такт», спрямовуючи наявний у них потенціал та зусилля на досягнення спільного для всіх блага – розбудови заможної, успішної, демократичної країни. У свою чергу, депутати – це політична еліта, яка повинна стимулювати цей процес, консолідуючи суспільство. Тому МДО в даному випадку можуть стати ефективним механізмом для такої консолідації.

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram