ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка

Конституційна монархія Януковича

Якщо конституційна реформа буде ініційована та проводитиметься під контролем нинішньої влади, результатом її стане необмежена влада Януковича. Адже мета цього процесу в розумінні «регіоналів» – зберегти йому президентство з усією повнотою повноважень.

Конституційна монархія Януковича

Для цього потрібно перше – щоб більшість в новому парламенті отримали регіонали та провладні «опозиціонери», інакше Януковичу може загрожувати імпічмент вже в 2013 році. І друге – оскільки народ більше ніколи не вибере Януковича президентом, посадити його на цю посаду в 2015 році має той таки ручний парламент. Тож головна мета конституційної реформи «по-регіоналівськи» – обрання президента у Верховній Раді, а не на всенародних виборах. І хоч Янукович каже, що вибір має бути за народом, це така ж цинічна брехня, як і обіцяне перед виборами «покращення життя».

Воля фюрера – ось наша конституція. Так писав правознавець, вищий чиновник нацистської Німеччини Ганс Франк. Простежуються чіткі паралелі з сучасною Україною. Маємо і Геббельсівну, а воля Януковича – конституція для парламенту, уряду, місцевих чиновників, суддів, при чому навіть для суддів Конституційного Суду України. І оскільки воля Гаранта якось не узгоджується з справжньою Конституцією та Законами, останні до виконання тепер наче і не обов’язкові. Сама влада їх порушує на кожному кроці. Це тому розкрадаються державні кошти та власність, тому зазіхнули на землю, стратегічні об’єкти, тому здають національні інтереси, переслідують та піддають репресіям політичних опонентів, громадянам не дозволяють збиратись на мирні акції.

Навіщо Януковичу міняти Конституцію, коли в нього все ніби і так «в шоколаді»? Мета єдина – закріпити владу Януковича, забезпечивши йому гарантії подальшого президентства з можливим розширенням повноважень. Для цього регіоналам треба виконати програму мінімум – утримати Януковича при владі. Для цього необхідно: а) провести в парламент на найближчих виборах пропрезидентську більшість, інакше Януковичу вже через рік може загрожувати імпічмент. Під цю справу Партія Регіонів спільно з БЮТом (який сьогодні влада контролює через Турчинова) і Яценюком (названим онуком Кучми-Пінчука) прийняла «чудовий» закон про вибори. Вони впевнені, що з прохідним бар’єром 5% ніхто, крім «монопольної опозиції» та регіоналів, у парламент не зайде. Ну а самі вони, як завжди, порозуміються. З 5% бар’єру «опозиціонери» очікують і іншої вигоди - чисто грошової. Ті, хто бар’єр вважає нездоланним, але дуже хоче опинитися в парламенті, готові викладати за це мільйонні суми. Кажуть, поки Тимошенко у тюрмі, Турчинов торгує по 5-8 мільйонів доларів за місце у списку. Подейкують, що начальник яценюківського штабу «великий опозиціонер» Микола Мартиненко править за місце цілих 15 мільйонів доларів. Тож в народні обранці "об’єднана опозиція" поведе людей серйозних.

Хто б там не опинився, за розрахунком влади, саме вони повинні виконати наступне важливе завдання. Через катастрофічне падіння рейтингу Янукович розуміє, що обраним народом президентом у 2015 році йому не стати навіть при тотальній фальсифікації. Тож у новій Верховній Раді більшість у мінімум 300 «кнопокодавів» мусить спершу внести зміни до Конституції про обрання президента парламентом. І вже потім ці ж 300 і більше оберуть президентом Януковича. Чудова конституційна реформа? Єдино можлива при нинішній владі.

Хтось скаже, що поправки до Конституції готуватиме Конституційна Асамблея. Але усіх її 100 членів затверджуватиме особисто Янукович. Крім того, не виникає сумнівів, що це будуть такі ж експерти конституційного права, як і нинішні судді Конституційного суду. Не виникає сумнівів, що напрацювання членів Асамблеї точно співпадуть з «волею фюрера».

Про необхідність невідкладного проведення конституційної реформи у своїй резолюції зазначила Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ). Безперечно, що в Європі кажуть про зовсім іншу реформу, а не ту, яку задумала влада. Чи вдасться чергова афера? Значною мірою все залежить від наступних парламентських виборів – чи вдасться завести в Верховну Раду провладну більшість. Зручний закон для цього прийняли. Додайте адмінресурс і фальсифікації, то стане зрозуміло, що вірогідність велика. ПАРЄ вказала, що задля сприяння проведенню чесних виборів вважає за доцільне надіслати в Україну чисельну групу спостерігачів. Але більше, ніж ПАРЄ, це мало б турбувати нас – українців. Всупереч лихим планам влади, підлим намірам «опозиції», тотальній брехні, ми мусимо зробити вірний вибір. При потребі слід бути готовими захистити його. Інакше від такої омріяної демократії ми все далі просуватимемось до монархії Януковича.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram