ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка

ГТС за безцінь

Передчуваючи близький крах, нинішня влада не промине нагоди здерти з держави зайві мільярди доларів до власної кишені. Якщо для цього потрібно здати стратегічний об’єкт – запросто.

ГТС за безцінь
Фото: finobzor.com.ua

У ці новорічні дні активно мусується інформація, що газотранспортна система України може стати непотрібною (тому чи не віддати цей «непотріб» Росії) і знеціниться вже цьогоріч (тому - чи не позбутися її якомога швидше). Таке інформаційне промивання мізків свідчить – українську ГТС готуються здати.

Заява керівництва російської компанії «Газпром» щодо можливого знецінення у 2012 році вартості унікальної української газотранспортної системи носить виключно психологічний ефект і не має жодного відношення до реалій, що складається на європейському енергетичному ринку.

В умовах складних переговорів з російським газовим монополістом щодо перегляду надзвичайно кабальних для нашої держави газових контрактів, укладених урядом Юлії Тимошенко у 2009 році, такі заяви переслідують подвійну ціль.

Фото: delo.ua

Перше – покликані налякати переговірну команду з України, яка під таким психологічним тиском може піти на неприпустимі для нас поступки. Маю на увазі продаж української ГТС за прикладом того, як це зробила свого часу Білорусь зі своєю компанією «Белтрансгаз».

Друге – покликана переконати громадян України у тому, що без російського «Газпрому» як співвласника, наша унікальна газотранспортна система – лише металобрухт. Отже, має місце окозамилювання, коли найдорожчий український ліквідний товар спробують продати за безцінь. Таким чином може бути прокручена оборудка, яка дозволить владі заробити у тіньовий спосіб мільярди доларів.

Представник «Газпрому» озвучив нинішню вартість української ГТС у приблизно 20 мільярдів доларів. Тоді як за найскромнішими оцінками експертів, вона вартує понад 100 мільярдів доларів. Нині це найрозгалуженіша система газопроводів довжиною в майже 38 тисяч кілометрів, з прямим виходом до Європи та з найпотужнішою системою підземного зберігання газу місткістю 30 мільярдів кубометрів. Модернізація ГТС, яка коштує 5-7 мільярдів доларів, дозволить збільшити її пропускну здатність чи не вдвічі. Ясно, що для Росії це ласий шматок. Для української влади здати цей унікальний стратегічний об’єкт нібито в обмін на «пільгові ціни» – безглуздя і злочин.

Фото: Макс Левин

Кабальний газовий контракт, укладений Тимошенко, треба переглядати. Але робити це слід виключно прозоро, на підставі економічних реалій і правових норм. Можливо, варто було вже давно спрямувати справу до суду, а не бездумно здавати власність держави. Спершу землю Криму під розміщення російського флоту. А тепер ще й ГТС. Радикальна партія зробить усе, щоб завадити подібним злочинним намірам. А владу попереджаю – і на вас завтра знайдуться свої кірєєви.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram