ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 29 декабря

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 29 декабря

Костянтин Іванович просить допомоги у вирішенні конфлікту з сусідом, який на підставі рішення про тимчасове переобладнання колясочної, фактично приєднав спільне приміщення до власної квартири, чим створив незручності для мешканців під’їзду. Більшість мешканців дали згоду на приєднання, оскільки це приміщення перебувало у занедбаному стані і ставало притулком для людей без певного місця проживання. Судовий розгляд цієї справи триває п’ятий рік.

Ведучі телефонують до сусіда Леоніда Максимовича.

Леонід Максимович каже, що з 95-го року колясочна була притоном для безпритульних людей та наркоманів, ніхто нею не користувався. Рішенням райради колясочну було виділено чоловікові в тимчасове користування з правом переобладнання у жиле приміщення. Проте приватизувати приміщення чоловік не встиг. На думку Леоніда Максимовича, сусід підняв це питання через те, що не зміг провести на дев’ятий поверх автономне опалювання. Окрім того, до справи із опалюванням, Костянтин був одним із перших мешканців, які дали згоду на те, щоб Леонід Максимович оформив колясочну на себе.

Шановні Констянтин Іванович та Леонід Максимович! Саме через те, що ви, Леоніде Максимович, не оформили це приміщення, зараз виникають такі проблеми із сусідами. Проте у вас більш відсутні права на цю колясочну, ніж присутні. Тому вам треба, звичайно, тільки миром вирішувати це питання. Або якось відкрити доступ до цієї колясочної, тим, кому вона дійсно потрібна.

Взагалі, вашу проблему можна розділити на дві точки зору: суто правову та суто людську. З суто людської точки зору ми вам співчуваємо, а з правової точки зору, вам треба все ж таки пройти цей процес приватизації. Якщо в вас є рішення про тимчасове користування та згода мешканців будинку, то це взагалі не проблема. Якщо у вас немає дозволу декількох квартир – вам можуть не надати дозвіл на приватизацію.

Вам же, Констянтин Іванович, радимо дійти згоди та не псувати нерви собі та своїм сусідам. Користуючись нагодою, пропонуємо вам примиритися просто в ефірі. Доки немає рішення суду про те, що центральна міська рада винесла вирок, що рішення про надання колясочної у користування вашому сусідові не є дійсним, він має право нею користуватися. А згідно із законом ви маєте усі права на оскарження цього рішення.

І ви вже зараз повинні думати про те, що якщо все ж таки ви досягнете свого, то вам треба буде від’єднувати колясочну від квартири, витрачати на це свої сили та кошти. Тож, необхідно замислитися завчасно. Зараз ви праві, а що далі?

Уклав угоду з будівельною фірмою, щодо побудови будинку з дерева. З часом з’ясувалося, що «фірмачі» нічого не побудували та просто зникли. Міліція не знайшла складу злочину у діях людини, яка вже раніше притягалася до відповідальності за подібні дії. Прокуратура погодилася. На даний момент підприємство визнано банкрутом. Андрій.

Шановний Андрій!

Що стосується цивільно-правових відносин, то, нажаль, ви уклали договір підряду з юридичною особою і всі зобов’язання несе саме ця особа, тобто це приватне підприємство. І коли підприємство вже офіційно пройшло процедуру банкрутства, визнано офіційно банкрутом та немає ознак фіктивного банкрутства, то всі претензії до нього втрачають сенс.

Зараз ми вам радимо звернутися до прокуратури ще раз, разом із такими ж постраждалими людьми, яких теж ось так обманули, щоб це була колективна скарга з декількома заявниками, приведіть усі докази. Та надсилайте усі документи та колективну заяву на нашу пошту, і я вже особисто зроблю депутатське звернення до органів прокуратури.

Моя мати вийшла на пенсію у 2007 році, через два роки подала документи до Пенсійного фонду на здійснення перерахунку за стажем і за зарплатою. Я знаюся у законах, тому допомагала матері скласти заяву. Пенсійний фонд відповів, що ми не маємо права зробити перерахунок за показниками попереднього року, як це визначено законодавством на підставі того, що перерахунок було здійснено за 2009-2010 рік по показнику 2007 року, а мали зробити по показникам попереднього року. Отримали ухвалення суду, де пояснено, що збіг термін надання позову, оскільки на перерахування мати подала документи 14 січня 2011 року. В вимогах позову ми писали, щоб зробили перерахунок за 2010 та 2009 роки, тому що вона відпрацювала вже 24 календарних місяці і має право здійснити перерахунок. Однак суд, згідно ст. 99 Адміністративного процесуального кодексу України, відмовив у позові. Мати вирішила звернутися до суду через адвоката, який за гроші надає консультації прямо у приміщенні суду, в окремому кабінеті, що, наскільки я знаю, незаконно. Адвокат написав точно таку заяву як і я, вказавши ті самі статті, і подав документи на перерахунок за шість місяців. Валерія

Шановна Валерія!

Якщо дійсно у вас пропущений термін позивної давності ви не зможете довести, що ви своєчасно відправили вашу заяву. У цьому випадку нехай ваша мати, принаймні за шість місяців, отримає належний перерахунок. А потім вже в апеляційних інстанціях вимагайте оскарження по вказаним двом рокам. А що стосується того, що ви нам розказали про адвоката при суді, то ми шоковані, що таке може відбуватися. Я особисто займусь цим питанням та вивчу більш детально, що коїться у цьому суді.

Без дозволу побудувала будинок 10х6 метрів за 8 метрів від річки шириною 2,5 метри, глибиною 40 см. У 2010 році звернулась у міськвиконком, щоб оформити право власності на будинок. В приватизації було відмовлено через порушення водного кодексу, який не дозволяє будівництво ближче ніж за 25 метрів до річки. Що робити в такому випадку? Тамара Петрівна.

Шановна Тамара Петрівна! Ви зобов’язані були знати або проконсультуватись перед тим, як вкладати гроші у будівництво. При будівництві житла коло річок треба враховувати ряд обмежень. Зокрема, є ст. 79 Водного Кодексу, тобто річка, біля якої побудований ваш будинок належить до малих річок. Згідно п.7, ч.1, ст. 80 ВК «З метою охорони водності малих річок забороняється надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво окрім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд, а також для садівництва та городництва» - це не ваш випадок.

До того ж є ще одна норма, у ВК є ст. 65 і там зазначається окремий порядок, як використовувати землю біля річок, саме як там треба вести сільське господарство, тому що під час користування водами, для потреб вашого городу, вам треба враховувати те, що під час зрощення земель ви зобов’язані здійснювати заходи щодо попередження підтоплення, заболочення, засолення і забруднення цих земель. Відповідальність у вас дуже велика за долю цієї річки. Збудувавши свій будинок, ви порушили вимоги Водного Кодексу. І посилатись зараз до когось ви не маєте права.

На приватизованій ділянці без оформлення побудував будинок у межах села під Києвом та не ввів його в експлуатацію. Ділянка приватизована, але не проставлений кадастровий номер. Наскільки важлива приватизація такого будинку і яка її процедура. Та чи можливе оформлення всіх документів без кадастрового номера? Микола Васильович.

Шановний Микола Васильович! Дякуємо вам за актуальне на сьогоднішній день запитання. Після завершення будівництва вам потрібно обов’язково здати будинок в експлуатацію. Реєструвати право власності на збудований вами будинок на даний момент необхідно керуючись нормами наказу Мінюсту №7/5 від 7 лютого 2002 року «Про затвердження тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно». Згідно з п. 1.5 ч.1 ст. 1 положення державній реєстрації підлягають житлові будинки, також державній реєстрації підлягає право власності на закінчене будівництвом нерухоме майно, яке прийняте в експлуатацію за встановленим законодавством порядком. Державна реєстрація проводиться представником БТІ, який робить це на підставі документів, яке БТІ готовить.

Якщо в вас є вже державний акт на право власності на земельну ділянку, ви все рівно є власником цієї ділянки навіть без кадастрового номеру. А що стосується кадастрового номеру, то я хочу вам зазначити наступне, згідно до п.4 постанови Кабміну від 18 серпня 2010 року за номером 749 «Про затвердження тимчасового порядку присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці» кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої кадастровий номер не змінюється. А коли ділите земельну ділянку – тоді вам присвоюється новий номер.

Свекруха жінки з 1963 року перебуває у шлюбі з чоловіком, з яким не живе разом з 1970 року. Більше того – не знає, де він знаходиться. Людмила непокоїться за квартиру, власницею якої є свекруха. Чи не претендуватиме зниклий чоловік на квартиру своєї законної дружини після її смерті? Людмила.

Шановна Людмила! Якщо квартира приватизована на вашу свекруху та на вашого чоловіка – то решта все неважливо. Коли у шлюбі майно придбавається, воно є спільною власністю подружжя у всіх випадках, окрім приватизації. У разі спадкування, спадкоємцем буде ваш чоловік, та чоловік вашої свекрухи, але він вже не має права претендувати на квартиру. Якщо він не з’явиться до державної нотаріальної контори протягом 6 місяців і не напише власноруч заяву про те, що він так само претендує на це майно ваш чоловік буде єдиним спадкоємцем і ця квартира залишиться йому абсолютно законно. А взагалі радимо розірвати цей шлюб, на підставі того, що чоловік невідомо де знаходиться.

http://www.divshare.com/download/16477243-043
Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram