ГлавнаяБлогиЦифра тижня

51,5 % всіх витрат на медичні послуги складають неформальні платежі

Щоп'ятниці на LB.ua - новий блог "Цифра тижня" від Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

51,5 % всіх витрат на медичні послуги складають неформальні платежі. На думку заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, запровадження офіційної співоплати за медичні послуги суттєво знизить неформальні платежі.

За словами наукового консультанта ІСЕД Ігоря Яковенка, запровадження медичного страхування ще більш суттєво вплине на кількість неформальних платежів.

«Цивілізована медицина має базуватися на оптимальному співвідношенні бюджетних асигнувань, оплати за власні кошти та солідарної оплати через систему медичного страхування. В разі запровадження останнього, рівень неформальних платежів міг би знизитися ще більше», – зазначає експерт.

Відповідно до розрахунків МОЗ, після завершення проведення медичної реформи, рівень приватних витрат громадян на охорону здоров’я – неформальних та офіційних – становитиме не більше 24,2 % від загальних витрат на медицину. МОЗ висловив намір запроваджувати офіційну співоплату з поетапним збільшенням частки відповідних надходжень та по мірі розширення послуг вторинної та третинної медичної допомоги.

Разом з тим, за словами заступника міністра охорони здоров’я, при мінімальному фінансуванні первинної медичної допомоги, одна медична практика, що обслуговує 2 тис. пацієнтів (лікар і медсестра), отримуватимуть в середньому 35 тис. грн доходу на місяць. При цьому витрати на діагностичні тести, витратні матеріали та амортизацію оснащення складуть не більше 9 081 грн на місяць, а решта коштів залишиться для зарплат.

Під неформальними платежами маються на увазі добровільні і не добровільні благодійні внески на користь медичних закладів, неофіційна плата лікарям за надання медичних послуг.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram