Слова є, дій не спостерігається

Я неодноразово схвально відгукувався на кожен крок, що наближав громадськість до формування, утворення та перших дій низки як правоохоронних, так і превентивних органів, покликаних запобігати корупції.

Ось і цими днями з цікавістю ознайомився з перебігом консультацій посадовців Національного агентства з питань запобігання корупції спільно з експертами Данської агенції з міжнародного розвитку (DANIDA) та Міністерства закордонних справ Данії. Обговорювалося формування Стратегії розвитку НАЗК, що відбувалося у формі swot-аналізу та семінарів-практикумів, у ході яких експерти вивчали сильні та слабкі сторони проекту, з'ясовували ризики, що здатні спричинити загрози під час реалізації НАЗК своїх повноважень.

Фото: 112.ua

Заступник голови агентства Р. Рябошапка звернувся до представників інститутів та організацій громадянського суспільства, експертів з пропозицією щодо надання зауважень до Стратегії розвитку Національного агентства з питань запобігання корупції, і визначив документ, як не лише "дорожню карту" агентства до 2020 року, "але й публічні зобов'язання перед суспільством, державою, партнерами". Скориставшись пропозицією, хочу поділитися деякими думками з приводу виправданих очікувань суспільства від діяльності антикорупційного агентства.

Як і у переважної більшості небайдужих громадян, у мене виникла стурбованість тим, що НАЗК досі не почало працювати на повну потужність. Повірте, я не прагну звинувачень у саботажі. Проте, агентство працює вже майже рік. Сформовано кваліфікований та непогано вмотивований апарат. Чи не час вже проаналізувати стан справ з виконанням Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» ( №1699-VII 14.10. 2014 р.)? А не обговорювати стратегію розвитку самого органу?

На мою думку, НАЗК - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, МАЄ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ формування та реалізацію державної антикорупційної політики, а не створювати чергову «концепцію-стратегію» розбудови власне самого себе!

Така стратегія і так є, вона закріплена законодавчо два з половиною роки тому. Її мета – посилити не на словах, а конкретними діями спроможність новостворених антикорупційних інституцій і зміцнити зовнішній контроль за процесом реформ з боку Верховної Ради, громадянського суспільства та медіа.

Никита Самбожук Никита Самбожук , Член Национального совета по вопросам антикоррупционной политики при Президенте Украины
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram