ГлавнаяБлогиБлог Максима Білоусенка

Справа ніжинського мера-хабарника. Допит свідків. Частина 3 і остання

18 – 19 лютого в апеляційному суді Чернігівської області пройшли судові засідання по справі ніжинського мера-хабарника. Під час цих засідань суд завершив допит свідків і перейшов до стадії вивчення матеріалів справи. За два дні суд допитав 5 свідків, під час засідань можна було почути багато цікавого: і про замах на вбивство, і про «Коза Ностру» начальника ніжинського МРЕО, і про суди з мером, які жодним чином не стосувалися матеріалів справи, і, звісно, про сам хабар.

Фото: Максим Билоусенко

Лузер-кіллер

Опальний депутат Максим Багрінцев, який раніше відзначався ексцентричними подарунками меру, у черговий раз давав свідчення про замах на вбивство Приходька з боку депутатів А.Походні, М. Ступака та ін. На цей раз окрім розповідей про шантаж відеозаписом, гвинтівкою з оптичним прицілом, замахом на Президента… Багріцев розповідав і про нібито обшук його квартири вдаваними працівниками обласної прокуратури. На думку депутата, його обшукували «друзі Походні та Ступака», яким вони за це заплатили гроші. Цікавим є той факт, що пан депутат відмовився називати своє місце роботи і з цього приводу, навіть, встиг полаятися з прокурором. Свої попередні прояви неповаги до міського голови Багрінцев пояснив коротко і ясно: «Зустрічаються двоє, люблять друг друга...» на цьому суддя перебив кіллера. Що мав на увазі Багрінцев, можна лише уявляти.

Потерпілий

Київський підприємець Валерій Макарук, потерпілий по справі, в черговий раз підтвердив факт передачі хабара меру, розповів про те, що 40 тисяч доларів, які перші два рази передавалися меру, були його власними. Останній транш, 20 тисяч доларів, були коштами МВС, які дали Макаруку після того, коли мер відмовився брати гривні. Головним доказом зацікавленості мера, на думку Макарука, є те, що міський голова пропонував спочатку взяти в оренду баню, а потім її викупити, хоча потерпілий готовий був відразу викупити соціальний комплекс. Макарук декілька разів зустрічався з очільником міста після того, як останнього випустили із СІЗО. Приходько постійно обіцяв повернути йому гроші – 40 тисяч, проте, зі слів Макарука, Михайло Васильович повернув йому лише півтори тисяч умовних одиниць.

Ринкар

Свідок Микола Вовкогон, який працює на комунальному ринку, розповів всім присутнім, що за зговором проти міського стоять не депутати Верховної чи міської ради, не ніжинські бізнес-кола, а керівник ніжинського МРЕО Анатолій Опанасенко.

За свідченням Вовкогона, поняті три дні гуляли по центральній площі міста з буханкою хліба та газетою. До них повинні були підійти правоохоронці і назвати пароль. Також не оминув працівник ринку і другого понятого Колошу, який за словами свідка, не хоче з’являтися до суду через те, що йому соромно дивитися меру в очі, і він боїться за своє життя.

Заступник

Олег Баранков, який раніше був секретарем ради, а нині працює заступником міського голови, спростував твердження захисту Приходька відносно «великого зговору». Він, на відміну від очільника міста, розповів про те, що саме міський голова проводив засідання сесій та виконавчого комітету: «Якщо і хтось, а не голова підписували рішення виконкому, то тільки за його дозволом та дорученням». Дії депутата Багрінцева Олег Григорович розцінює як неприпустимі, адже в ті дні «безумний Макс» ходив «пішки під стіл». Жодних мотивів у Баранкова підставляти Приходька, або ж підкидати у службовий автомобіль кошти, не було. Також заступник мера спростував ще одну версію захисту про те, що в день затримання М. Приходько не зустрічався зі своїм братом Віктором. Олег Баранков підтвердив той факт, що до приміщення суду міського голову підвозив його брат, а сам він їхав на службовому автомобілі Volkswagen. Баранков зазначив, що в міськвиконкомі і сьогодні існує негарна практика підробки документів, і що міський голова з надуманих ним причин не підписував велику кількість рішень ради.

Однопартієць

Свідок Микола Ступак, який є однопартійцем мера розповів про те, як Михайлу Приходьку передавався перший транш хабара. З його слів, Макарук біля будівлі лазні передавав Походні «винагороду» для мера. В той день Походня спеціально попросив Миколу Івановича бути присутнім при передачі грошей. Також депутат Ступак розповів про свідчення Багрінцева, який, на його думку, є не дуже адекватною людиною. На питання прокурора звідки віз знає Макарука, свідок відповів, що був з ним знайомим по бізнесу будматеріалів.

Матеріали справи

Після обідньої перерви суд неквапливо почав вивчати матеріали кримінальної справи. Зокрема, головуючий суддя зачитав стенограму розмови між Валерієм Макаруком, Михайлом Приходьком та Анатолієм Походнею. Незважаючи на докази, мер цю розмову заперечує та стверджує, що він спілкувався з Макаруком по телефону. Суд за пів дня вивчив значну частину товстих томів і оголосив перерву. Наступні засідання призначені на 4-5 березня.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram