ГлавнаяБлогиБлог Костянтина Донченка

Новий економічний курс для українського пароплава

Форма - це те, чим Юлія Володимирівна бере досі. Справді, організувати вже другу подію всеукраїнського експертного обговорення у відкритому форматі – сильно. Справді. Інші не пішли.

Фото: надане Костянтином Донченком

Форма дається Тимошенко добре. Враження справляє і її стиль. Одягнута у блакитну строгу сукню, вона справляла враження агресивного лідера, який поведе за собою народ. Той же комірець у стилі північнокорейських лідерів – Кім Чен Іна. Видно, що до форуму готувалися серйозно. Інша асоціація – богиня війни, що поведе за собою народ проти гноблення. Кардинально змінили імідж матері на генерала.

Загалом все організовано (хто б сумнівався?!), щоб показати – вона зможе. Рубікон перейдено, мости спалено, відступати нікуди. І як тут не переформулювати давню рекламу «Вона – це Україна». Тут – ніяких претензій.

Що нормально? Поки зрозуміло одне – говорити любить і вкластися у півтори години не змогла. Хоча, поставивши дві години, чи не отримали ми б трьохгодинний виступ? Ну і питання щодо експертного кола, що зібралося. Це і є цільова аудиторія? Судячи з тексту – аж ніяк.

Що погано? Якщо з формою все ОК, то зміст викликає надто багато питань. Тимошенко періодично говорила відверто популістичні лозунги (привіт вчителям!), від яких швидко переходила до цифр. Справді, готувалися добре, аж ціла книжка.

Але змістовна частина складається з двох частин. Перша – це перелік економічних проблем. Таке враження, що хтось просто взяв і склав усі проблеми української економіки, озвучені раніше. Мене постійно переслідувало déjà vu – десь уже це чув. Ну ок, молодці, зібрали в одну книжечку, створили збірку наших проблем.

Друга – це незрозуміле пояснення того, як усе це будемо виправляти. Судячи з рішень, форум не розрахований на фахівців. Це швидше набір обіцянок разом з загальними рішеннями. Наприклад, з восьми пунктів нової стратегії монетарної політики з натяжкою зрозумілими можна назвати три. Без натяжки – один. І то, як це буде реалізовано можна здогадуватися. Про фрази типу «адекватні інструменти для зупинення інфляції» навіть говорити не буду.

Не забула спікер пройтися і по владі, згадавши Стратегію – 2020, про яку тепер забули (і не забувши стерти циферки біля економічного курсу). Ну і маніпуляції з графіками періодично проскочували. Типу «оце норма – а оце у нас». Що за норма, звідки норма?

Виступ Юлії Тимошенко на форумі «Новий економічний курс» справляє двоякі враження. Сказано багато, але про що суть? Можливо, у команди і є детальна розшифровка кожного слова. Хоч якими б ці слова не здавалися. Ще питання, чи будуть виконувати свої ж приписи.

Костянтин Донченко Костянтин Донченко , Експерт Аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram