ГлавнаяБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Чи зростатимуть суддівські винагороди?

Сьогодні уряд офіційно презентував у парламенті проект Державного бюджету на наступний рік. Одна з його важливих відмінностей - він був поданий у передбачені строки і тепер ми матимемо достатньо часу, щоб спокійно підготувати його до ухвалення. І зробити це не «під ялинкою» на нічному засіданні.

Аналіз документу з його сильними сторонами та вадами вже озвучували економісти та профільні експерти. Я ж хочу привернути увагу до норми, закладеної в проекті Держбюджету на наступний рік, що може мати в перспективі негативні наслідки. А йдеться про намір «заморозити» розмір суддівських винагород. Ця норма протирічить реформі правосуддя, яка передбачає поетапне підвищення цих виплат суддям, які пройшли переатестацію.

Фото: volynnews.com

Відповідно до закону "Про судоустрій та статус суддів" судді місцевих судів, що підтвердили кваліфікацію з 1 січня 2019 року мають отримувати винагороду у розмірі 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а судді апеляційних і вищих спецсудів - 40 прожиткових мінімумів. Однак прикінцеві положення проекту Держбюджету-2019 передбачають припинення на 2019 рік дії цієї норми закону.

Реформа правосуддя, що триває в Україні, передбачає підвищені вимоги до суддів, коли вони мають стати більш публічними, щорічно декларувати статки та подавати декларацію родинних зв‘язків і доброчесності, пройти кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді, щоб продовжити працювати. Тим, хто готовий працювати на нових умовах держава натомість запропонувала суттєве підвищення суддівських винагород. Поетапно, починаючи з 2017 року і до 2020 вона має зрости з 15 до 30 прожиткових мінімумів для суддів місцевих судів і з 25 до 50 прожиткових мінімумів для суддів апеляційних та вищих спеціалізованих судів.

Коли ми закладали в закон «Про судоустрій та статус суддів» цю норму, виходили з того, що саме гідна оплата праці суддів є одним з факторів їхньої незалежності. Судді, які не побоялися змін і залишились працювати, проходять чи вже пройшли кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді, виконали свої зобов‘язання.

І держава також має дотримуватись своїх зобов‘язань та забезпечити передбачене законом підвищення суддівських винагород, гарантуючи таким чином стабільність проведення розпочатої реформи правосуддя. Тому норма, що передбачає «замороження» суддівських зарплат при доопрацюванні проекту Держбюджету-2019, має бути переглянута і за жодних умов не можна ухвалювати її у нинішній редакції.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram