ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Ткачука

Кредит МВФ – поворотний момент для України

Міжнародний валютний фонд оголосив своє позитивне рішення щодо виділення Україні додаткових 17,5 мільярда доларів кредиту.

Залишилося дочекатися офіційного рішення Ради директорів МВФ, яке може бути прийняте протягом найближчого місяця. Таким чином фінансова допомога Україні з різних джерел протягом наступних чотирьох років складе до 40 мільярдів доларів.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард наголосила, що нова програма з Фондом допоможе досягти Україні економічної стабілізації та підтримає зростання в середньостроковій перспективі.

За її словами, це амбітна, жорстка програма, яка також містить певні ризики. Але це реалістична програма, яка може стати поворотним моментом для України. При цьому вона висловила впевненість, що реалізація програми реформ буде успішною, тому що уряд України демонструє готовність впроваджувати перетворення.

Зміна програми кредитування  від Stand-By, до більш широкої і довгострокової Extended Fund Facility дозволить залучити більше фінансів на кращих умовах, зокрема з інших джерел. Істотним імпульсом до економічного розвитку стане закінчення війни на Донбасі та зміцнення макроекономічної ситуації.

Рішення МВФ підтримати Україну є своєчасним і навіть необхідним під час фактичної військової агресії.

Це рішення – безумовний успіх, воно допоможе стабілізувати гривню. Для того, щоб отримати допомогу і вона мала ефект, необхідно вже сьогодні впровадження реформ. Якщо Уряд зможе реформувати Україну, то уже через рік-два українці відчують результати.

ЄС збирається відкрити механізм спостереження за нашими реформами. І це добре, бо не всі чиновники усвідомлюють, як швидко слід реагувати на сучасні виклики в економіці та політиці. А це речі, як відомо, взаємно пов’язані.

Водночас, ми маємо розуміти, яка відповідальність тих керівників, які в минулому не добилися вступу України до ЄС і НАТО. Без НАТО у нас сьогодні війна, а, приміром, Греції, яка є членом ЄС, Європейський союз і МВФ допомогли у 2013-2014 роках на 400 млрд. доларів.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram