ГлавнаяБлогиБлог Віктор Пинзеник

Боротьба з корупцією чи її імітація?

Мене вже важко чимось здивувати в українській політиці, але деякі голосування протягом останніх днів вражають навіть мене. Скільки пафосу, скільки емоцій завзятих поборників корупції, коли голосувався закон щодо антикорупційного бюро! Та від самих цих емоцій корупція мала б крізь землю провалитися! Але вже через півгодини голосувався інший закон – стосовно державного приватного партнерства. Яке відношення він має до проблем корупції – кожен може судити сам.

Фото: Александр Ратушняк

Закон вводить нову форму приватного партнерства – передача управління об’єктів державної власності. Хто б, скажімо, не захотів рік-два "порулити" Укрзалізницею?  Років 15 тому подібна практика у нас уже була. Стало це нічим іншим як приватизацією без приватизації, або приватизацією прибутку, коли , не заплативши жодної копійки за об’єкт, можна привласнювати доходи від його діяльності. Закон передбачає можливість передати "партнерські" стосунки з державою іншому новоствореному суб’єкту. А це взагалі дозволяє уникати будь-якої відповідальності, якою і так  не "грішить" наше законодавство.

Тендери – не для таких "партнерських" стосунків. Уклавши їх – купуй без будь-яких "буржуйських" видумок про якісь конкурси. Звичайно ж, не царське це діло купувати землю на конкурсних умовах. У рамках "партнерства" конкурсів немає.

Відкриття рахунків за кордоном – проблема. Тільки не для "партнерів". Переказ валюти (і я не маю на увазі оплату імпорту чи репатріацію доходів) – теж без проблем. Продавати валюту чи повертати у визначений строк валютну виручку – і це не для "партнерів".

Платити податки – ще чогось захотілось. Експортна ціна 100 доларів - спокійно можете продавати  по 50 доларів через вами ж створеного за кордоном "партнера". Жодне законодавство щодо трансфертного ціноутворення вас не зачепить, бо закон виводить вас з-під його дії.

А як із судами? І тут – феноменальний сюрприз. Закон передбачає відмову від судового імунітету держави. Тобто спори можуть вирішуватися судами інших країн.

Залишається додати очевидне: ідеї знайшли підтримку 234 політиків.

Хай живе боротьба з корупцією! Тільки не в нашому домі… А нам головне – поговорити, а реальну роботу  щодо усунення причин та можливостей  корупції замінити її імітацією.

Віктор Пинзеник Віктор Пинзеник , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram