Битва за бізнес! Реальні реформи податкової системи або продовження хаосу

Після першого мого обрання 29 травня 2015 року Президентом Асоціації платників податків України, майже відразу в моєму робочому кабінеті на найвиднішому місці була розміщена структура Концепції організації фінансового контролю в Україні, тобто реформування правоохоронної системи, включаючи податкову міліцію. Ця концепція передбачала повну ліквідацію функцій контролю боротьби з економічними злочинами в усіх правоохоронних структурах та створення єдиного органу - Служби Фінансових Розслідувань. Назва може бути й інша, наприклад, Національне Бюро Фінансової Безпеки України, як це пропонують автори законопроекту №8157.

Фото: www.volynpost.com

Це повинен бути абсолютно новий орган, який займатиметься з одного боку аналітикою, вивченням превенцій ризиків як в економіці в цілому, так і в бізнесі зокрема. З іншого боку, в разі необхідності буде здійснювати силові методи, без якого цей орган сам, та й держава в цілому, не буде ефективним. Ця структура не проводить обшуки і вилучення документів, без суду і слідства, а розслідує та доводить до суду різного роду фінансові злочини, виявлені шляхом моніторингу баз даних та обліків. У його працівників повинен бути повний доступ до інформаційних ресурсів державних органів і баз даних і при цьому необхідно передбачити матеріальну і дисциплінарну відповідальність особового складу. Я впевнений, що профілактичні та інші заходи, спрямовані на запобігання злочинам та іншим правопорушенням в економіці, дадуть певні позитивні результати. Насамперед це принципово змінить ситуацію для бізнесу та для держави в питанні боротьби з економічними злочинами, оскільки буде здійснений перехід від каральних функцій до функцій аналітики та розслідування з чітким визначенням основних завдань та компетенції новоствореного органу.

До 2016 року ми підійшли, проаналізувавши численні зміни до чинного Податкового кодексу України. Ми переконалися, що необхідно розробити і прийняти новий цілісний податковий кодекс, який би сприйняла бізнес-спільнота. Фахівці Асоціації це зробили - перший варіант ліберального Податкового кодексу презентували понад 600 представникам бізнесу з усієї України на Міжнародному бізнес-форумі «УКРАЇНА - LEVEL UP 2016. Битва за бізнес: податкова реформа чи хаос?» 23 листопада 2016 року. Тоді дискусія показала, що проект не готовий для передачі виконавчій та законодавчій владі. Тому, підводячи підсумки Форуму ми публічно пообіцяли провести зустрічі з бізнесом і обговорити цей проект.

За період з 8 грудня 2016 року по 21 квітня 2017 року, Асоціація здійснила презентацію проекту ліберального ПК у 15 областях та провела 19 круглих столів, участь у яких взяли представники влади, бізнесу, громадських організацій та науковці. Це дало свій результат - до червня 2017 року ми отримали абсолютно новий продукт, який сприймається бізнесом і якого він буде неухильно дотримуватися. У проект Ліберального ПК об'єднано ЄСВ і ПДФО в один податок, запроваджено новий підхід до мікробізнесу і малого бізнесу, податок на виведений капітал, вільні індустріальні зони, амністія капіталів або нульове декларування і т.д. Цей проект ми передали виконавчій і законодавчій владі на розгляд та прийняття рішення.

Настав той момент, коли хтось повинен зробити перший крок назустріч - і на наше глибоке переконання цей перший крок може і повинна зробити Держава, запропонувавши бізнесу нову модель співпраці, взаємної довіри, яка швидко дасть позитивний результат. Необхідно вперше за останні роки прийняти своєчасно (за 6 місяців до початку фіскального року) нові правила. Разом з новими правилами ввести весь існуючий бізнес в так званий Золотий список чесного бізнесу, оголосити про проведення протягом 10 місяців з дня набрання чинності кодексу нульове декларування для громадян без вимоги сплати відсотків і з визнанням державою як законно нажитим усе, що на момент декларування оголосили громадяни країни. При цьому ввести обов’язковий мораторій на зміни законодавства протягом 3-х років. Усе це не лише допоможе відновити довіру з боку бізнесу до державних інституцій, але й дасть можливість бізнесу спланувати свої справи на 3-річну перспективу. Максимальне спрощення системи оподаткування, зняття тиску на бізнес і зацікавленість у його розвитку як з боку влади так і безпосередньо суб’єктів господарювання є запорукою майбутнього України.

Далі постає питання, а що має робити держава? Тільки розраховувати на чесність своїх громадян? Ні, звичайно, держава не повинна сидіти склавши руки. За цей період вона має створити орган, про який ми говорили вище, який буде займатися правопорушеннями в економіці! Це позиція Асоціації платників податків України, яка вироблена завдяки численним зустрічам з бізнесом: як з членами Асоціації, так і представниками інших бізнес-об’єднань. Цю позицію я як Президент Асоціації озвучив 27 березня 2018 року під час свого виступу при обговоренні законопроекту про створення Національного Бюро Фінансової Безпеки України. Вважаю своїм обов'язком додати, що у всіх сьогодні є можливість висловити свою позицію, зауваження, пропозиції, поправки до цього законопроекту, і про це також чітко було заявлено в процесі презентації законопроекту Головою парламентського Комітету з податкової і митної політики Ніною Петрівною Южаніною.

12 березня на зустрічі з Президентом України представники бізнес-спільноти дуже гостро поставили питання про швидке створення нового єдиного органу, який би займався економічними злочинами. Добре пам'ятаю звернення Президента до присутніх (а в залі були присутні більше п'ятиста представників української бізнес-спільноти) із запитанням, скільки часу необхідно, щоб надати в Комітет ВР України з питань податкової та митної політики пропозиції та зауваження. «Тиждень вистачить». Ще 16 березня поточного року Асоціація платників податків України направила свої пропозиції. Тоді ж свої пропозиції направив Інститут Податкових реформ. Переконаний свої міркування направили в комітет Американська торгова палата і Європейська Бізнес-асоціація.

НБФБ, на наше глибоке переконання, використовуючи можливості фінансового моніторингу, буде здатна повернути довіру суспільства до державних органів, зокрема, податкової міліції, незадоволення роботою якої демонструє як суцільно усе бізнес-середовище, Уряд, так і парламентарі.

Міжнародний досвід свідчить про те, що зменшення кількості державних органів фінансового контролю і фінансових розслідувань тільки підвищує ефективність їх діяльності.

В нинішніх умовах, коли взаємовідносини суб’єктів економічних процесів та державних, контролюючих, фіскальних і правоохоронних органів виходять за межі правового поля, держава більш відчутно і рішуче повинна впливати на фінансові процеси, створюючи умови для розвитку економіки та бізнесу, жорстко контролювати та невідворотно «карати» учасників злочинних фінансових схем.

Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація платників податків України» живе інтересами платників податків і держави, підтримує прагнення усіх учасників. Асоціація і далі буде супроводжувати втілення своїх пропозицій та зауважень до законопроекту №8157, наданих Комітету ВР України з питань податкової та митної політики. Заявляємо, в черговий раз, про свою готовність до конструктивної співпраці. Ми всі разом повинні святкувати Перемогу!

Григол Катамадзе Григол Катамадзе , Президент ВОО «Ассоциация налогоплательщиков Украины»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram