Виклик для опозиції

Оголошенням блокувати картки для голосування в парламенті Домбровського та Балоги, на мій погляд, влада завершила перший етап повної нейтралізації будь-яких дій спротиву опозиції у Верховній Раді.

І, не дивлячись на те, що, з одного боку, влада порушила і Конституцію, і цілий перелік законів; з іншого боку, їй потрібно зробити комплімент, тому що сьогодні достатньо технологічно вона створила і володіє інструментами, які повністю нейтралізують діяльність опозиції.

Перше, в наявності – механізм виїзного засідання, який нині легітимізовано, і на будь-які радикальні дії опозиції у залі парламенту – блокування трибуни, або інші – у влади є чітка відповідь: «ми проводимо засідання на Банковій і приймаємо ті рішення, які нам потрібні». Більше того, для влади набагато простіше і легше повести закрите засідання на Банковій, ніж домовлятися, переконувати і голосувати в парламентській залі складні закони – як от, наприклад, ті, що стосуються векселів чи інші.

Друге – інструмент, який сьогодні продемонстровано – щодо позбавлення народних депутатів депутатських повноважень, який показує, що будь-хто з опозиції, будь-хто з незалежних депутатів, або зі «строптивих», які можуть бути і в більшості, можуть стати об’єктом цього інструменту.

В такий спосіб влада сьогодні, з точки зору технології і організації роботи в парламенті, на мій погляд, своєю тактикою переграла опозицію. Думаю, наразі м’яч – на полі опозиції, яка повинна або змиритися з такою ситуацією, - і тоді буде велике запитання – чи це опозиція? Інший варіант – опозиція має сформувати своє рішення: в який спосіб реагувати на те, що відбулося в парламенті.

Однак, до осені, коли у влади є такі інструменти, як позбавлення мандатів, виїзні засідання і скупівля «тушок», - вони можуть зробити дії з боку опозиції абсолютно неефективними.

Сьогодні перед об’єднаною опозицією стоїть виклик – які кроки вона здатна продемонструвати.

Олександр Домбровський Олександр Домбровський , Народний депутат, в.о. Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram