ГлавнаяБлогиБлог Дениса Москаля

Як зберегти Біличанський ліс: Нова межа Києва

Екологічна комісія Київради на спеціальному засіданні 22 січня розгляне проект землеустрою щодо встановлення та зміни межі м. Києва. Цей документ має надзвичайно важливе значення для збереження територіальної цілісності міста. Затвердження межі столиці захистить Біличанський ліс від протизаконних посягань з боку Коцюбинської та Гостомельської селищних рад.

Про необхідність встановлення межі Києва для збереження Біличанського лісу, я говорив ще з початку осені. Тимчасова контрольна комісія Київради щодо вивчення ситуації навколо розширення меж селища Коцюбинське за рахунок земель лісового фонду м. Києва, що обліковуються за КП «Святошинське лісопаркове господарство», яку я очолюю, вважає затвердження межі столиці одним із основних заходів для збереження 3,5 тис. га Біличанського лісу. Це відображено у попередньому звіті комісії.

Після моїх численних депутатських звернень і запитів до керівництва міста КМДА нарешті передала до Київради проект рішення про погодження проекту землеустрою щодо встановлення та зміни межі міста. Наразі Київ має зробити усе можливе і неможливе для того, щоб після схвалення Київрадою цього документа, межу столиці максимально оперативно встановила Верховна Рада. Адже саме до компетенції парламенту належить зміна та встановлення межі м. Києва.

Зволікання Верховною Радою з прийняттям цього рішення може коштувати Києву тисяч гектарів унікального Біличанського лісу, який захищає столицю від негативного впливу важких металів і сполук.

Необхідність термінового затвердження межі Києва набуває особливої актуальності з огляду на те, що правоохоронні та судові органи, порушуючи закони та Конституцію України, допомагають Коцюбинській селищній раді відібрати 3,5 тис. га столичного лісу і пустити його під забудову.

Мало того, що Окружний адміністративний суд м. Києва прийняв абсурдне рішення, яке фактично змушує столицю віддати сусідньому селищу 3,5 тис. га своєї території, так ще й Генеральна прокуратура відмовляється повернути ситуацію у рамки закону.

На звернення Київської міської ради щодо недопущення порушення територіальної цілісності м. Києва Генеральна прокуратура відповіла, що «Київська міська рада бере участь у судових справах, а тому згідно з нормами відповідного процесуального законодавства може самостійно подавати докази, свої доводи, міркування, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення, оскаржувати рішення судів». Іншими словами, Генеральна прокуратура просто самоусунулась від проблеми, ніби її й не обходить те, що суди приймають абсурдні й незаконні рішення, і те, що ці недолугі судові рішення можуть призвести не лише до порушення територіальної цілісності Києва, а й поставити під загрозу адміністративно-територіальний устрій України.

Тому вкотре наголошую, що наразі єдиним способом виходу з ситуації є якнайшвидше затвердження межі Києва. Проект землеустрою щодо встановлення і зміни межі Києва розроблений відповідно до Конституції України, Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», рішення Ради національної безпеки і оборони України та плану заходів щодо підвищення ефективності державного регулювання земельних відносин, затвердженого Кабінетом міністрів України.

Проект передбачає збільшення території м. Києва з 83 тис. 585 га до 84 тис. 974,4 га. До території столиці пропонується включити 2 тис. 75,7 га земель Київської області з одночасним виключенням з меж Києва і передачі області 686,3 га.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram