Спецтема
Календар українського мистецтва

2 травня. Іван Айвазовський

2 травня 1900 року помер художник-мариніст Іван Айвазовський, чиї життя і творчість пов’язані з Кримом: картинна галерея Айвазовського у Феодосії міститься в тому будинку, в якому жив художник і який він передав місту наприкінці життя.

«Венеція». 1874
«Венеція». 1874

Іван Айвазовський народився в Феодосії в 1817 році у вірменській сім’ї, закінчив вірменську парафіяльну школу, гімназію у Сімферополі. На його «графіті» на стінах та мурах звернув увагу міський архітектор Кох, який порадив градоначальнику Феодосії О.Казначеєву придивитися до талановитого хлопчика, а той у свою чергу допоміг Івану вступити до Петербузької Академії мистецтв, де він згодом вчився в пейзажному класі професора М.Воробйова. Успіхи Айвазовського в Академії були одразу - він отримав срібну і велику золоту медаль Академії за свої марини, і як виняток йому дозволили закінчити навчання екстерном, якщо він напише низку пейзажів кримських міст.

«Дев’ятий вал». 1850
«Дев’ятий вал». 1850

В нагороду за майстерно виконані роботи його відправили у відрядження в Італію, взагалі Айвазовський дуже багато подорожував у своєму житті, був навіть у Сполучених Штатах Америки. У 1844 році Айвазовський стає почесним художником Головного військово-морського штабу, академіком Петербурзької Академії мистецтв. За кордоном Айвазовський також отримав колосальне визнання – музей Ватикану купив його роботу «Хаос», від французів художник отримав орден Почесного легіону, він був почесним академіком Римської, Флорентійської, Амстердамської, Паризької академій мистецтв. Іван Айвазовський створив близько 6000 робіт і мав 120 персональних виставок на батьківщині та за кордоном.

«Місячна ніч на Босфорі». 1898
«Місячна ніч на Босфорі». 1898

Його головна тема – море з усіма його драмами, стихіями, місячними доріжками і заходом сонця, в різні пори року і в різних станах. Він малював по пам’яті і дуже швидко, він досконало знав будову різних кораблів і в цьому був недосяжний для авторів підробок а-ля Айвазовський. У творчості Айвазовського присутня й українська тема – «Український пейзаж», «Весілля в Україні», «Чумаки в степу вночі», «Очерет на Дніпрі». 

«Американські судна біля скель Гібралтара». 1873

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram