Спецтема
Календар українського мистецтва

​14 квітня. Макар Вронський

14 квітня 1910 року народився скульптор Макар Вронський. Пам’ятники Леніну в Дніпропетровську, Житомирі, Луцьку, Рівному, Ужгороді, Чернівцях, Харкові, Кривому Розі – його роботи. Після ленінопада-2015 усі Леніни Вронського розбиті: історія по-своєму трактує пам’ятки мистецтва.

Пам’ятник Леніну. Харків. 1963-2014
Пам’ятник Леніну. Харків. 1963-2014

Ще одна ідеологічно застаріла робота скульптора – барельєф Дзержинського на станції метро «Либідська». Крім Леніна, за якого платили щедрі радянські гонорари, Макар Вронський ліпив Тараса Шевченка – пам’ятники в Донецьку, м. Шевченко(Казахстан), Палермо(Канада), Переяславі-Хмельницькому, селі Моринці,  Богдана Хмельницького - пам’ятник у Чигирині, Михайла Коцюбинського - пам’ятник у Вінниці. Із станкових композицій – портрети Лесі Українки, Устима Кармелюка, Івана Кавалерідзе, Миколи Амосова.

А премії  він отримував за Шевченка: у 1951 році – Сталінську ІІ ступеня (разом із Олексієм Олійником) за пам’ятник Шевченку в м.Сталіно(Донецьк), у 1984 -  Шевченківську (разом із скульптором В. Сухенком та архітектором Є. Федоровим) – за пам’ятник Шевченку в м. Шевченко.Вчився Макар Вронський у Київському художньому інституті, з 1963 року – викладав у цьому ж закладі. За словами доньки скульптора Олени, Вронський ніколи не любив радянську владу – у нього були репресовані батько і брат, він просто грав за радянськими правилами – був людиною практичною і трохи цинічною. Для душі робив невеликі скульптури на виставки. Помер у 1994 році.

Пам’ятник Михайлу Коцюбинському. Вінниця
Пам’ятник Михайлу Коцюбинському. Вінниця

Пам’ятник Тарасу Шевченку. 1982. Місто Шевченко (Казахстан)
Пам’ятник Тарасу Шевченку. 1982. Місто Шевченко (Казахстан)

Пам’ятник Тарасу Шевченку. 1982. Кіровоград
Пам’ятник Тарасу Шевченку. 1982. Кіровоград

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram