Спецтема
Календар українського мистецтва

10 квітня. Ольга Козакевич

10 квітня 1903 року у Самборі народилася художниця Ольга Козакевич-Дядинюк. Відомо, що в 1912-1918 роках вона вчилася в гімназії міста Люцерна (Швейцарія), потім склала іспити в українській гімназії у Самборі. Вчилася в школі Олекси Новаківського у Львові, їздила на етюди в Карпати, брала участь у групових виставках школи, у 1930 році вийшла заміж за однокурсника – досвідченого художника Василя Дядинюка, який багато подорожував Європою, вчився в Парижі.

Василь Дядинюк «Муза мистецтва (портрет дружини). 1930-ті роки.
Василь Дядинюк «Муза мистецтва (портрет дружини). 1930-ті роки.

Від чоловіка перейняла любов до візантинізму і сакрального живопису, виробивши власний стиль,  поєднувала неовізантивізм із модерном. Із школи Новаківського перейшла до рисункової групи відділу архітектури Львівської політехніки.

У 1939 році, коли у Львів прийшли радянські, Василь Дядинюк із дружиною і сином Андрієм переїхали у Коломию, яка належала Польщі, а оскільки у чоловіка підупало здоров’я, Ольга мусила ходити на службу, щоб прогодувати сім’ю, і майже не мала часу на малювання. У кінці 1943 року, коли до Коломиї наближалася Червона армія, Дядинюки емігрували до Відня, де Василь Дядинюк і помер у 1944 році. Ольга прожила 101 рік.

Після Відня вона опинилася в Німеччині, де стала членом «Спілки українських письменників, художників і вчених»,там написала роботи  «Велика княгиня свята Ольга» і «Плач Ярославни»,у 1949 році переїхала до США. Малювала ілюстрації до творів Гоголя, Лесі Українки, писала картини на міфологічні та релігійні сюжети.

«Річка Бистриця». 1926. Картон, олія
«Річка Бистриця». 1926. Картон, олія

Василь Дядинюк «Портрет дружини Ольги Козакевич». 1942.
Василь Дядинюк «Портрет дружини Ольги Козакевич». 1942.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram