Зміївщина вшанувала жертв Голодомору

«Найбільшою та найвідомішою порожньою плямою в історії Радянського Союзу є суцільне замовчування протягом 50 років геноциду Українського народу, організованого Сталіним та його поплічниками … Великий Голод 1932-33 років, який забрав мільйони людських життів. Протягом одного року, 1933, мій народ втратив більше, ніж протягом всієї Другої світової війни, яка прокотилась нашою землею».

Фото: Андрій Межерицький

Саме з таким відкритим листом звернувся ще у 1987 видатний Українець В'ячеслав Чорновіл до Михайла Горбачова.

Голодомор 1932-1933 років весь цивілізований світ визнав геноцидом українського народу, Європейський Парламент визнав Голодомор злочином проти людяності. Факт знищення українців штучним голодом зафіксовано на 58-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Спільній заяві з нагоди 70-х роковин Голодомору – Великого голоду 1932–1933 років в Україні.

Саме тому 22 листопада 2014 року у Змієві небайдужі зміївчани прийшли на мітинг-реквієм вшанування пам'яті жертв Голодомору - геноциду Українського народу. О 16.00 вся Україна замовкла на Всеукраїнську хвилину пам’яті. Люди тримали в руках свічки та колоски.

Цей штучний голод не обійшов і мою сім’ю – по батьковій лінії від голоду загинув рідний брат моєї бабусі, по маминій лінії - рідні брати бабусі. Саме тому я зі зневагою відношусь до тих людей, які заперечують визнані світом факти штучного більшовицького голоду. Не слід таким людям забувати, що в Україні чинний Закон України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», ухвалений 28 листопада 2006 р. Цим законом Голодомор був визнаний геноцидом Українського народу, а публічне заперечення Голодомору — наругою над пам'яттю мільйонів жертв, приниженням гідності Українського народу і є протиправним. Хоча вже наступного дня після прийняття закону, фракція КПУ в особі Петра Симоненка закликала відкликати цей закон… І дуже гарно, що КПУ немає у теперішньому складі Верховної Ради.

Тим правильніше виглядає одна із останніх новин про те, що СБУ запропонує кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору. Давно потрібно!

Символічно, що Голодомор не визнає Російська Федерація. Так, 14 листопада 2008 р. Президент Росії Дмитро Медведєв направив послання президентові України Віктору Ющенку, в якому, зокрема, було сказано: «Голод 1932-1933 років у Радянському Союзі не був спрямований на знищення будь-якої окремої нації». Хоча «братньому» народові не звикати вбивати Українців та казати, що «це не вони». Сьогоденні зведення з українсько-російської війни на Донбасі цьому свідчення.

Така вона, найтрагічніша сторінка в історії Українського народу. Вічна пам’ять безневинно померлим від страшного Голодомору!

Андрій Межерицький Андрій Межерицький , Депутат Зміївської міської ради Харківської області,
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram