ГлавнаяМир

Як голосували українці за кордоном

Українці на виборах президента України голосують традиційно не тільки на території України, а й за кордоном – дільниці знаходяться на території дипломатичних представництв і об’єднанні в закордонний виборчий округ.

LB.ua пропонує подивитись як відбувалось волевиявлення за кордоном.

Виборча дільниця в Італії
Фото: Марина Соріна
Виборча дільниця в Італії

Всього за кордоном була відкрито 101 закордонна виборча дільниця. За результатом 37.62% опрацьованих протоколів (5.264 українців) в закордонному виборчому окрузі перевагу виборців отримав діючий президент Петро Порошенко. Не змінилась ситуація і після обробки 98% бюлетнів (53.126 виборці, які проголосували) - Петро Порошенко набрав 38.58%, Зеленський - 26,14%, Анатолій Гриценко - 10,61%.

В Італії відкрито чотири виборчих дільниці: дві у Мілані, і по одній – в Римі та Неаполі. Як повідомляє кореспондент LB.ua в Італії Ірина Кащей, на римській дільниці зареєструвалися трохи більше восьми тисяч виборців, а загалом по Італії – приблизно 23 тисячі, що становить близько десяти відсотків від усіх зареєстрованих на Апеннінах громадян України.

Голосування у Римі організоване надзвичайно чітко і зручно для виборців, яким допомагають майже півсотні волонтерів. На десяту годину ранку великого напливу ще не було, але, ймовірно, людей побільшає після закінчення традиційної недільної меси (більшість проживаючих в Італії українців є католиками).

Перед виборчою дільницею в Римі
Фото: Ирина Кащей
Перед виборчою дільницею в Римі

Крім того, ще не прибули автобуси з інших міст країни. Адже у Римі голосують всі ті українці, що проживають в кількох районах Центральної Італії. Кореспондент LB.ua зустріла кількох виборців з регіонів Тоскана та Абруццо, які самотужки, без організованих громадами автобусів, дісталися Рима.

Власне, саме те, що дільниць усього чотири, а для голосування потрібно з’явитися на консульства особисто двічі – для реєстрації і для власне голосування – і стало головною перепоною для більшості громадян, які не змогли взяти участь у нинішніх виборах.

Настрій у тих, хто зібрався біля консульства і чекає своєї черги проголосувати – бадьорий. Ті, хто прийшов, упевнені, що ці вибори є життєво важливими для України. Багато хто сподівається, що обраний кандидат втілить такі реформи в Україні, завдяки яким рівень життя там підвищиться, і заробітчани зможуть повернутися на батьківщину. І хоча агітація заборонена, емоцій багато і люди бодай пошепки намагаються переконати одне одного у тому, що їхній кандидат – найкращий, а голосувати за інших ніяк не можна.

Фото: Марина Соріна

Першим розпочалось і закінчилось голосування на виборах Президента України на закордонній виборчій дільниці №900001, яка розташована на території посольства України в Австралії (місто Канберра).

За данними Центральної виборчої комісії, голосування в Австралії закінчилося о 12:00 31 березня за київським часом. "До списку виборців на цій дільниці було включено 1737 осіб. Виборчі бюлетені для голосування отримали 125 виборців, що становило 7,2% від включених до списку виборців", - повідомили в ЦВК.

Посол України в Австралії та діаспора
Посол України в Австралії та діаспора

У голосуванні на станції «Академік Вернадський» в Арктиці взяли участь 34 громадянина – 11 учасників 23-ої Української антарктичної експедиції та 23 члени сезонного загону науковців, які нині перебувають на станції. «О 15.40 за Києвом скан-копія протоколу за результатами голосування була відправлена через інтернет до Центральної виборчої комісії. Оригінали бюлетенів та протоколу опечатані та будуть передані до ЦВК після ротації постійної антарктичної експедиції, приблизно в другій половині квітня 2019 р», - йдеться у повідомленні ЦВК.

Висока активність спостерігається і в Нью-Йорку (США). Тут люди зібрались біля дільниці за годину до відкриття дільниці – о 7-й ранку.

У Берліні (Німечччина) голосування на президентських виборах завершилося без жодних інцидентів. За інформацією ДВК, свій голос за майбутнього главу держави віддали 1787 українців.

Австрія

В Естонії виборы также стали массовою подією.

У Молдові проживають 68 тисяч громадян України. Виборчі дільниці відкрито на території Посольства України у Кишиневі та Консульстві України у місті Белц.

У Варшаві (Польща) в списку виборців майже 17 тис. Явка стала рекордною.

Про те, що день голосування на дільниці у Варшавібуде інтенсивним, можна було здогадатись вже за кілька тижнів до виборів, розповіла LB.ua Катерина Прищепа. 

Протягом березня щодня на дільницю з’являлись не менше сотні громадян з метою зареєструватись у списку виборців. Працівники посольства, які приймали заяви, підтверджували, що раніше такої зацікавленості виборами не було. В результаті, 31 березня у Варшаві проголосувало понад 4 тисячі осіб (вдвічі більше, ніж на останніх виборах). Для того, що б віддати свій голос, потрібна була терплячість. В момент піку черга до дверей посольства розтяглась на кількасот метрів. Вона досягла одного із будинків Міністерства закордонних справ Польщі, який знаходиться на тій самій вулиці, що і українське посольство. Шлях від кінця черги до кабіни для голосування в приміщенні посольства, залежно від пори дня, міг долатись аж до двох годин.

Люди в черзі, при цьому, поводились спокійно. Із дітьми пропускали без черги, і багато хто повідомляв новоприбулим із дітьми, щоб ті зразу ішли до дверей посольства. Не було настроїв “а вас тут не стояло”. Багато хто розважався пробігаючи вздовж черги із телефоном, фіксуючи час, потрібний, щоб дійти до її кінця.

Члени виборчої комісії управляли чергою досить ефективно. Віднаходження “свого” столу зі списками виборців та отримання бюлетеню займали лише кілька хвилин. Перед восьмою годиною вечора за місцевим часом посол Андрій Дещиця прийняв рішення про те, що всі, хто іще залишався в черзі, зможуть проголосувати. Для цього присутніх запросили на територію посольства (таким чином, виконувалась норма про те, що всі виборці, які потрапили на територію дільниці до її закриття, могли проголосувати).

Трійка лідерів на варшавській дільниці така: Володимир Зеленський 1520 голосів, Петро Порошенко – 1379, Анатолій Гриценко – 495. Юлія Тимошенко отримала лише 151 голос, менше за Ігоря Смєшка (260голосів), Руслана Кошулинського (166 голосів) та Сергія Таруту (156).

Попри значний ажіотаж на дільниці у Варшаві, головний висновок голосування в першому турі зводиться до того, що більшість українських громадян у Польщі у виборах участі не брала. За різними оцінками, в країні більш-менш тривалі відрізки часу перебувають близько мільйона українців із правом голосу, а участь в голосуванні на чотирьох дільницях в Польщі взяло близько 10 тисяч людей. Можливо, український Виборчий Кодекс повинен відбивати реалії і передбачити можливість організації голосування не лише в офіційних дипломатичних установах (за прикладом Молдови). Залишається питанням, чи якась із політичних партій в парламенті буде зацікавлена у внесенні відповідного законопроекту.

В Туреччині дільниці працювали в трьох містах: в Анкарі, Стамбулі та Анталії. В Анкарі зареєстровано 194 особи, в Стамбулі - 356.

При чому в Стамбулі голосувала велика кількість громадян України, які походять з Криму.

Ігор СоловейІгор Соловей, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram