ГлавнаяОбществоЖиття

"Приморські партизани" з Росії переберуться в Україну?

Не дивина, що влада застосовує міліцію для боротьби проти опозиції. Але віднедавна вона використовує міліцейський терор проти звичайних громадян. В народі існує переконання, що всередині країни домогтися справедливості неможливо. А це значить, що боротися можна лише вилами.

"Приморські партизани" з Росії переберуться в Україну?
Фото: www.mr7.ru

Дуже схоже на те, що в Росії стався прообраз партизанської війни. Взагалі-то на Північному Кавказі ледь не щодня трапляються сутички з місцевим підпіллям, яке вже переросло із суто чеченського в загальне для всього регіону. До цього російські громадяни ставляться як до буденного явища. Але тепер події відбуваються дуже далеко від кавказьких гір – в Примор`ї. Виглядає, що учасники аж ніяк не підозрілі особи кавказької національності, а свої православні брати росіяни.

У квітні цього року у Приморському краї було поширено листа, автори якого попереджали: якщо до 11 травня не зміниться крайова міліція, то почнеться "партизанська війна проти корупції і беззаконня”. Крайова міліція лишилася на місці і незабаром невідомі почали нападати на міліціонерів. В ніч з 26 на 27 травня в селі Рокитне Дальноріченського району в своєму кабінеті був зарізаний міліціонер. Викрали спецзасоби, форму і прихопили його машину. Це вбивство приписали „партизанам”. Далі ще кілька разів обстрілювали міліціонерів і їхні машини – є кілька поранених. Нападникам приписують також напад на міліцію у лютому цього року на загін міліції – тоді одного вбили, а іншого поранили.

Кілька днів тому в Приморському краї було поширено звернення до російських людей: "Мы воины нашей многострадальной и порабощённой России говорим Вам: Мужики, если в Вас осталась хоть что-то русское, то тогда хватить бухать и ныть на кухне, пусть наш подвиг будет для Вас примером и инструкцией для дальнейшего действия по спасению нашей Родины во имя будущего наших детей”. Далі говорилося про те, що автори звернення є спецзназівцями військово-повітряного десанту і вони піднялися на озброєну боротьбу проти загарбників їхньої країни. Очолює групу начебто колишній десантник 32-річний Роман Муромцев.

У цих діяннях багато суперечливого. Одні кажуть, що учасників групи змусили до таких дій міліціонери, які вибивали з них показання на самих себе. Інші припускають, що таким чином намагаються списати нерозкриті злочини проти правоохоронців на одне угруповання, тому вигадали легенду з групою партизан. Ще висуваються версія, наче це звичайні бандюки радяться у шати народних месників. Як би там не було, але в регіони кинуто значні сили міліції і ФСБ.

Звертає увагу той факт, що переважна більшість дописувачів на форумах підтримує дії "приморських партизанів”. Ймовірно, через те, що свавілля російської міліції вже зашкалює. Ледь не щодня з`являються повідомлення про катованих і навіть вбитих у міліцейських відділках і не тільки в них. Отож, громадянам хочеться вірити у міф про таких собі богатирів, котрі вийшли битися за народне щастя проти сил зла у міліцейських погонах.

Певна річ, міліція лише інструмент у руках влади. Російська влада здавна заплющує очі на міліцейську сваволю в Чечні. Неодноразово траплялося, що загони правоохоронців в Чечні вбивали у звільнених селах мирних людей більше, ніж гинуло під час терористичних атак. Буденними стали незаконні дії міліції і військових, коли чеченців брали у якості заручників, а потім вони зникали без сліду. В російських судах родичам зниклих без вісті не вдавалося домогтися справедливості. Тож деякі з них зверталися до Європейського суду з прав людини і вигравали справи проти Росії. В народі існує переконання, що всередині країни домогтися справедливості неможливо. А це значить, що боротися можна лише вилами.

З Чечні це поширилося на всю територію Росії. Не дивина, що влада застосовує міліцію для боротьби проти опозиції. Але віднедавна вона використовує міліцейський терор проти звичайних громадян. Останній приклад: в місті Междуреченську Кемеровської області міліція розігнала демонстрацію мешканців міста, які вимагали підвищення безпеки на шахтах. Це відбувалося після того, як на місцевій шахті "Распадская” загинуло 66 людей.

Суспільні настрої свідчать: якщо сьогоднішні "приморські партизани” і є красивою вигадкою, але громадська думка готова сприйняти подібну боротьбу позитивно. А це значить, що не можна виключати появи нових народних месників на інших територіях Росії. Або в сусідніх із нею державах, де ситуація з дуже подібна. В першу чергу, в Україні.

Юрій ЛукановЮрій Луканов, серйозниий журналіст, який часто валяє дурня
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram