ГлавнаяОбществоЗдоров'я

А/H1N1–2009. Свинячий грип приходить по молодих

За останні три тижні вірус грипу A/H1N1 впритул підібрався до осель українців. По один бік кордону – 956 хворих громадян Російської Федерації. По інший – активна вакцинація в країнах Євросоюзу. За океаном не краще – вже офіційно підтвердили факт інфікування кількох співробітників українського посольства в США.

А/H1N1–2009. Свинячий грип приходить по молодих

21-річна Зоряна з села Варваринці, що на Теребовлянщині, – одна з семи молодих людей, смерть яких пов’язують з вірусом грипу A/H1N1. Зоряна ніколи не відпочивала в Індонезії чи Мексиці. У жовтні жінка готувалась стати мамою. На 9 місяці вагітності вона захворіла на грип і звернулася в сільський ФАП, де була на обліку. За словами акушерки Варваринців Тетяни Радьо, породіллю з температурою відразу забрали до районної лікарні. За два тижні врятувати жінку так і не вдалося. А ось дитина вижила. Був це грип A/H1N1 чи ускладнення від минулорічних штамів Ah3n2 і Ah1n1, стане відомо за два тижні, коли результати аналізів повернуться з Лондона.

Історії хвороби шести інших померлих від ускладнень грипу офіційно не розголошуються. Але вже відомо, що всі вони, як і Зоряна, були молодими людьми, без попередніх скарг на здоров’я, проживали на різних територіях області, не приймали гостей і не їздили за кордон.

Усього в Тернопільській області з 19 по 25 жовтня зареєстровано 5 796 випадків гострих респіраторних захворювань. Чутки про два додаткові смертельні випадки 27 жовтня спростував на прес-конференції Богдан Ониськів, начальник управління охорони здоров’я Тернопільської області.

"Цього року особливість захворювання на грип така, що він проходить у дітей значно легше, аніж у дорослих людей", – каже Богдан Ониськів.

"Це часткова правда, – підтверджує лікар-імунолог Федір Лапій. – Адже і в Мексиці, і в США, країнах, звідки до нас потрапляє новий штам, проводиться дитяча вакцинація, а також вакцинація людей після 60 років. Штам A/H1N1 входить до складу рекомендованих сезонних вакцин в цих країнах, тому діти і літні люди мають певний імунітет".

Вакцинація вирішить проблему – переконані спеціалісти ВООЗ. Питання лише в тому, від якого грипу вакцинуватися в першу чергу? Від сезонних штамів Ah3n2, Ah1n1 чи від пандемічного А/Н1N1? Тут кожен вирішує питання по-різному. Японія розпочала вакцинацію від А/Н1N1 ще у вересні, німці провакцинували своїх міліціонерів і лікарів у жовтні, росіянам пообіцяли провести кампанію з початком зими.

«На кінець року в Україні буде вакцина проти пандемічного грипу А/Н1N1», – заявив днями директор Українського центру грипу Олександр Гриневич. А ось поки приїде вакцина, він радить зробити щеплення від сезонного грипу.

За словами імунолога Федора Лапія, в Україні можна вільно придбати вакцину французького, швейцарського та російського виробників. Але і ці заходи не гарантують імунітету. Крім того, ще невідомо, як взаємодіятимуть ці дві вакцини в кожному конкретному випадку.

А поки препаратів нема, щоб не втрачати час і хоч якось рятувати Тернопільську область від пандемії, МОЗ централізовано надав тернопільцям близько 1 800 блістерів ліків «Таміфлю». Цей препарат можна придбати в українських аптеках. Його все ще використовують в Європі, щоправда, після повідомлень про дві смерті у Великобританії і 418 випадків ускладнень – вже не так широко.

ЛБ Довідка

Свинячий грип (лат. grіppus suum) був відритий американським вченим Річардом Шоупом. Вперше проявився в Мексиці. Вірус культивується на курячих, качиних, перепелиних ембріонах, у первинних культурах тканин нирки великої рогатої худоби, свиней, овець.

У 2009 році назва «свинячий грип» втратила актуальність, оскільки встановили, що вірус передається не лише від тварини до людини, але й від людини до людини. У самих же свиней смертність від цього вірусу не перевищує 4%.

1 травня 2009 року ВООЗ перейменувала цей вірус на А/H1N1, друга назва вірусу «Каліфорнія 04/2009».

Перші симптоми інфікування вірусом А/H1N1 нічим не відрізняються від симптомів звичайного грипу: головний біль, спазми у м’язах, підвищення температури і кашель, може супроводжуватися нудотою.

Основна небезпека цього різновиду грипу – його ускладнення, такі як вірусна пневмонія, а вона, на відміну від бактеріальної, не піддається лікуванню антибіотиками. І перше, що радять медики всього світу, – у разі виникнення цих симптомів зверніться за допомогою до лікаря.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram