ГлавнаяПолитика

Прощальная речь Юлии Тимошенко в Верховной Раде (ТЕКСТ+ФОТО)

В среду Верховная Рада выразила недоверие правительству Юлии Тимошенко и отправила ее в отставку. "За" проголосовали 243 депутата. Сама премьер прибыла в Раду лишь для того, чтобы выступить с ответным словом. Она отсутствовала в зале во время выступления Николая Азарова и покинула Раду сразу после своего выступления. Предлагаем полный текст речи Тимошенко в парламенте, которая оказалась последним публичным заявлением Тимошенко в ранге главы правительства.

Прощальная речь Юлии Тимошенко в Верховной Раде (ТЕКСТ+ФОТО)
Фото: EPA/UPG

"Дорогі співвітчизники! Шановні народні депутати, міністри!

Сьогодні такий особливий для уряду день - ми сьогодні розглядаємо відставку уряду і, безумовно, я хочу ще раз наголосити, що це розглядається саме сьогодні якраз за моєю вимогою. (Шум у залі)

 Тому, що я хочу бачити чітку ясність, як сьогодні розподіляються політичні сили в парламенті, хто на себе бере відповідальність за життя країни, і я думаю, що якраз це голосування буде дуже очевидним фактом, хто входить в коаліцію Януковича, хто з Януковичем співпрацює, і хто буде цілком і повністю відповідати за його політику. 

Саме тому сьогодні цей момент істини дуже потрібен для країни. Тому що сірого немає. Це хочуть створити в Україні сіре. Є чорне і біле. Є боротьба за Україну, за її незалежність, за зміцнення її суверенітету, за зміцнення всіх її функцій, за щастя і добробут народу, а є, з іншого боку, - антиукраїнська політика, яка супроводжується великою мегакорупцією. 

І хочу зараз сказати, що уряд сьогодні, який присутній в ложі, готовий чітко тримати відповідь. І ви знаєте, що в такі непрості часи я як Прем’єр-міністр згадую ті етапи урядування, які я пройшла. І коли я трішечки дивлюся назад, то я розумію, що починаючи з 2000 року, а 2000 рік – це якраз, коли я перший раз прийшла віце-прем’єром в уряд, я зайшла в уряд, де було вщент зруйновано все: паливно-енергетичний комплекс, заборгованість роками перед енергетиками, атомниками, шахтарями, пенсії, заробітні плати. По дві години, по три в країні світло горіло. І я тоді дуже добре пам’ятаю, як я як Прем’єр-міністр, захищаючи країну від штучно створеної ще тим режимом кризи, захистила і дала результат. Були сплачені всі заробітні плати і пенсії. Був прибраний бартер з паливно-енергетичного комплексу, були повністю прибрані всі корупційні моделі і схеми, і ми поставили чітко на ноги паливно-енергетичний комплекс і, як наслідок, країну.

І саме в цей час, доля так склалася, що я опинилася в уряді і захищала країну.

Сьогодні така сама ситуація. Наша урядова команда, наша парламентська команда опинилася в розгар світової кризи на чолі уряду і, як правило, робила все, щоб уряд захистити.

І я вважаю, що головний підсумок урядування нашої команди, він в тому, що в той час, коли світова криза розривала світ, захлиснула кожну країну. Ми захистили Україну від фінансового колапсу, від руйнації ключових галузей, ми захистили Україну від повного розпаду фінансово-економічного сектору. (Оплески) 

Фото: Макс Левин

І при цьому ми зберегли соціальні стандарти, незважаючи на те, що більшість країн світу їх зменшувала. А крім того ми ці соціальні стандарти чітко сплатили. 

Я думаю, що ви не могли не звернути увагу, що пенсії, заробітні плати, соціальні виплати, все, що країна зобов’язана була виплачувати людям – виплачувалось година в годину.

Я думаю, ви не могли не помітити, що саме за часи роботи нашого уряду в кризу ми перший раз фундаментально зміцнили енергетичну незалежність держави. Ми платили за природній газ година в годину, щомісяця, і ні разу не дозволили принизити нашу країну, поставити її в незручний стан. Я думаю, що все це відбувалося у вас на очах.

І головний висновок, який я хочу зробити і з минулого урядування, і з сьогоднішнього - ми зробили саме головне: ми зберегли і зміцнили незалежність нашої держави, ми зберегли і зміцнили її роботу і її служіння людям, ми зберегли і примножили все, що є нашою національною самоідентичністю, ми зміцнили все, що є сутністю життя і роботи нашої держави. І саме тому, я думаю, що такий висновок можна робити з нашого урядування у цей важкий кризовий час. 

Я переконана в тому, що навіть кожна людина в державі бачила, що кризу долав уряд самотужки. Всі інші політичні сили - політичні органи влади, політичні партії, фракції, а крім того ще і державні інституції - блокували роботу уряду і робили так, щоб було в країні, чим гірше, тим краще. Але це зовсім не завадило нам захищати країну.

Фото:  EPA/UPG

І сьогодні, коли ми знову опинилися в досить важкій ситуації. Важка ситуації у тому, що Янукович, який прийшов до влади разом зі своєю командою, вже з перших кроків, з перших днів свого життя і правління сповідує жорстко антиукраїнську політику. І це є не заяви його, це є дії і факти. І кожен, хто сьогодні легалізує цю роботу своїми голосами, освятить її і підтримає, буде нести солідарну відповідальність за кожен крок, який буде він робити проти України.

І тому я не хочу зараз говорити загальними фразами, я хочу сказати тільки декілька прикладів, які хочу, щоб почули зараз колеги, які сидять в парламенті. Тільки останні 3-4 дні – це навіть не тиждень, відбулося дві події.

Вперше, на чолі з Януковичем Генеральна прокуратура і Служба безпеки України захопила те, що було повернуто державі нашим урядом, – це титанову галузь. У мене зараз знаходиться файл з діями і листами СБУ, Генеральної прокуратури, які зобов’язали Фонд держмайна забрати у держави і титанову галузь і передати правій руці Януковича пану Фірташу. І можу вам сказати, що ми як країна займаємо 3 місце у світі по видобудку і переробці титану. Для нас – це стратегія, для нас – це сила України у світі. 

І коли останні три дні почалася рейдерська система узурпації стратегічної державної власності - це говорить про справжню політику. 

А крім того, за останні три дні по суті через рішення і листи, через приписи і дії Генеральної прокуратури і СБУ у держави забрали стратегічне родовище природного газу „Сахалінське”, забрали у НАК „Нафтогазу” і передали найближчому оточенню Януковича. 

Оце факти, факти руйнації нашої енергетичної незалежності, нашої стратегічної власності. І я думаю, що ми як уряд передамо ці факти в Національний антикорупційний комітет. Вот політика, вот реальні дії. І тому все інше – це просто банальні, пусті слова, які сьогодні говоряться з вуст Януковича та його найближчого оточення. 

І тому, шановні друзі, я вважаю, що саме зараз треба говорити, що від якраз цієї людини, від пана Януковича іде загроза.

Перше. Послаблення незалежності нашої держави.

По-друге, пряма загроза територіальній цілісності нашої країни.

Пряма загроза демократії, свободі слова і стратегічній власності нашої держави.

І саме тому я хотіла б, щоб сьогодні ми усвідомили, що проти такої політики у України є захист, і захист – це об’єднана демократична команда, яка, я переконана, буде створена в цьому парламенті і яка буде захищати Україну кожного дня її життя. І можу сказати, що якщо сьогодні буде проголосована відставка уряду, в ту ж хвилину наш уряд покине свої кабінети, в ту ж хвилину наша політична сила перейде в опозицію і буде чітко в опозиції формувати об’єднану демократичну команду, буде робити все для того, щоб такі дії, про які тільки що я сказала і навела приклади, щоб вони були неможливі в нашій державі.

Я хочу, щоб зараз кожна людина, яка мене чує, знала, що ми захистимо Україну від цієї нової біди, яка прийшла, захистимо надійно. І якщо Янукович думає, що він буде вже через тиждень спокійно грати в гольф і теніс, а його оточення буде розбирати втихаря стратегічну власність держави, то можу сказати, що сьогодні його гольф і теніс завершується. І він буде кожен день звітувати перед країною, перед опозицією, кожного дня ми будемо тримати руку на пульсі. (Оплески)

 І тому сьогодні я хочу, щоб ми, якщо будемо переходити в опозицію, взяли зобов’язання перед державою, що для нас є святим: незалежність нашої держави, національна самоідентичність, для нас є надважливим захист нашої української державної єдиної мови, нашої культури, нашої чесної, правдивої історії, захист територіальної цілісності нашої держави і захист стратегічних об’єктів володіння держави, яка і складає частину і основу нашої незалежності. Я хочу, щоб ми взяли на себе це зобов’язання і захистили Україну, захистили кожну людину, тому що наша команда жила, живе і буде жити тільки однією цінністю: Україна понад усе. І саме так буде формуватися наша політика. (Оплески)

Зараз, я думаю, в найближчий час парламент перейде до голосування. Голосування - це буде по суті момент істини, момент визначення, момент визначення позиції кожного народного депутата, кожної фракції: з Україною він чи проти України, на стороні тих сил, які бачать Україну, як наживу. Я буду і команда, яку я очолюю, там, де треба Україні захист і допомога. 

І тому, завершуючи свій короткий виступ, я знаю, що немає ніякого сенсу щось більше пояснювати і давати відповіді на питання. Тому що в цьому залі вже всі визначилися, і ніякі відповіді на питання нікого ні в чому не переконають. І тому не треба витрачати, в прямому змісті цього слова, дорогий час народних депутатів, а треба просто визначитися і поставити питання на голосування. Дякую за увагу! Слава Україні! (Оплески)".

Фото: Макс Левин

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram