ГлавнаяБлогиБлог Юрія Крикунова

Як наповнити держбюджет в умовах кризи

Українська економіка стрімко занурюється у кризу, не зважаючи на усі намагання влади переконати країну в тому, що нам залишився лише один крок від стабільності до добробуту. В понеділок Держслужба статистики оприлюднила данні, які однозначно свідчать про поглиблення негативних тенденцій в базовій економічній галузі - українській промисловості. Обсяги промислового виробництва скоротилися в серпні 2012 року до серпня минулого на 4,7%, а за 8 місяців поточного року промислове виробництво впало на 0,4%.

Фото: earnmydegree.com

За таких умов прогнозні розрахунки Уряду щодо зростання ВВП в наступному році на рівні 4,5% виглядають просто як знущання над здоровим глуздом. А це означає, що у разі збереження у кабмінівського керма нинішньої «команди професіоналів», на будь-яке покращення життя пересічних громадян годі й сподіватися. Не довелося б знову затягувати паски та шикуватися у черги, аби отримати передбачені законодавством соціальні виплати.

Проте вихід є, причому такий, що дозволить державі не лише виконати усі свої зобов’язання у соціальній сфері, а й можливо трохи допомогти економіці, яка задихається від нестачі кредитних ресурсів та відчутних капіталовкладень. Варто лише вирішити дві ключові проблеми, до яких ніяк не доходять руки у нинішньої влади.

По-перше, слід негайно ввести податок на вивіз капіталів в офшори. За підрахунками експертів за два минулих роки з України було вивезено, без сплати податку на прибуток, понад 53 млрд. доларів. При цьому державний бюджет недоотримав біля 80 млрд. грн. А вже цього року наші олігархи можуть взагалі встановити новий рекорд, перекачавши за кордон без оподаткування десь під 40 млрд. доларів. Тобто, бюджет втратить ще додаткових 70 млрд. грн.

Статистические данные показывают, что мы уверенно входим в рецессию. Даже если по итогам года нам удастся показать рост ВВП на уровне 1%, это не решит ключевой проблемы - ситуация в экономике продолжает ухудшаться

— Игорь Бураковский, директор Института экономических исследований и политических консультаций

По-друге, необхідно перекрити кисень тендерній мафії, яка за рахунок стягнення «корупційного податку» отримувала протягом років панування Партії регіонів не менше 7 млрд. доларів на рік.

Отже, маємо, навіть по самим приблизних розрахунках, суму в розмірі 120-130 млрд. грн., яка зникла з бюджетних балансів та не береться до уваги нинішніми розробниками держбюджету. Чи варто говорити, що її цілком вистачило б не лише для того, аби налагодити ефективну систему соціального захисту без усіляких там «соціальних ініціатив», а й для того, щоб підтримати знекровлену економіку країни. Напевно, ні.

Варто говорити про те, що цю владу слід негайно змінити (окремо підкреслюю – в легітимний спосіб), аби місця в Уряді посіли ті, хто насправді зможе захистити Україну від кризи. Причому, як тієї, що має під собою об’єктивні підвалини, так і від тієї, що породжена виключно зусиллями тих, хто не розрізняє державну скарбницю від власної кишені.                   

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram