ГлавнаяБлогиБлог Юрія Крикунова

Іпотечні забавки: обіцяли слона, народили мишу…

Нарешті зрушили. Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроект "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо вирішення соціальних питань) за №10317. І що ж ми бачимо в частині заходів на забезпечення виконання обіцянки Президента, зокрема, щодо запровадження доступної іпотеки?

Фото: Макс Левин

Пропонується запровадити нову бюджетну програму "Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов". І виділити на цю програму 1 (один) мільярд гривень.

В принципі і за це можна сказати «дякую». Але після виступу В.Януковича складалося враження, що затівається щось масштабно-історичне, а знайомишся з урядовими пропозиціями, і починаєш розуміти, що все це з трохи іншої опери.

По-перше, здається, що цією програмою зможуть скористатися зовсім не ті, хто на неї розраховував. Адже держава обіцяє лише компенсувати різницю між банківським іпотечним кредитом та 2-3%, які обіцяні Президентом. Тобто, початковий капітал на придбання житла необхідно мати свій.

По-друге, скористатися цією програмою зможе не надто велика кількість громадян. Якщо, навіть прибрати організаційні витрати (а хтось же має працювати з претендентами та банківськими установами тощо) та, зажмуривши очі, припустити абсолютно цільове використання всіх коштів, то все одне вийде, що коло щасливчиків буде надто обмеженим. Ну, дві, ну три тисячі. Таким чином, кардинально змінити ситуацію з поліпшенням житлових умов за допомогою цієї програми просто не можливо.

Если говорить о тех расходах, которые должен понести наш бюджет для того, чтобы выполнить все социальные инициативы, то они разделятся на 2 части. Для того, чтобы выполнить ипотечную программу предусматривается приблизительно 10 млрд, а все социальные инициативы - 16 млрд гривен

— Сергей Тигипко

По-третє, цитую пояснювальну записку до законопроекту: «детальні умови надання часткової компенсації буде визначено у встановленому порядку відповідними нормативними документами». У перекладі з бюрократичного сленгу це означає: кредити видаватимуть не тим, хто потребує, а тим хто «потрібний». І при цьому сума «подяки» за позитивне рішення буде, аж ніяк не меншою за суму «економії» на банківських відсотках.

І наостанок. Загальне враження таке, що під прикриттям виконання соціальних ініціатив Президента, дехто вирішив повирішувати і деякі свої питання. Наприклад, законопроект передбачає збільшення видатків на користь Державної судової адміністрації. Ось, як з’ясовується, де зосереджені найбільш нужденні…

Не забув Кабінет Міністрів і про себе «коханого». Збільшив на 990 мільйонів (сума майже однакова з фінансуванням іпотечної програми) обсяги коштів, які він розподілятиме у ручному режимі. Звісно, з благородною метою, виключно заради «концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку України».

Загальне враження: практичне втілення обіцянки В.Януковича щодо запровадження доступної іпотеки поки що нагадує вивіску на клітці у зоопарку: «Тут показують найбільшого у світі слона, окрім нього самого»…

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram