Потрібно дати можливість українцям право обирати, яке авто купувати!

Наперед знаю, що наражаюсь на критику. Передовсім, від виробників авто в Україні. З чиєї «легкої» руки свого часу і була внесена правка до Митного Кодексу, відома усім мешканцям прикордоння, яка зобов'язує громадян України, що придбали за кордоном і не розмитнили авто, їздити кожні 5 днів через пости митних і прикордонних органів країн-сусідів.

Фото: EPA/UPG

Зрозуміло, окрім виробників автомашин, ця норма на руку митникам, працівникам ДАІ, прикордонникам, прокурорам, міграційним службам та всім тим, хто хоче поживитися на "закритті" дрібних правопорушень.

Проте, наголошую, представникам територіальних громад регіонів, які межують з кордоном, вона зовсім не на руку. І навіть тим, котрі не мають нерозмитнених авт. Бо 50% черг на західноукраїнських, приміром, митницях саме через тих, кого держава змусила перетинати кожні 5 днів на авто кордон.

Ми з колегами, народними депутатами від Львівщини, зареєстрували законопроект #4341, котрий унормує це питання. В разі його ухвалення, стаття 95 Митного кодексу виглядатиме так:

Строки транзитних перевезень

1. Встановлюються такі строки транзитних перевезень залежно від виду транспорту:

1) для автомобільного транспорту - 30 діб;

На запитання чи не загрожує ця зміна знищенням вітчизняного виробника, відповідаю - однозначно ні, хоча змусить його модернізовувати і технологію і роботу з клієнтом. Зате дасть можливість удвічі скоротити черги на кордоні і пожвавить підприємництво та екологічну ситуацію. А ще - понизить корупцію.

Тому сьогодні звернувся до колег депутатів з трибуни - дайте можливість громадянам України вільно розпоряджатися своїм автотранспортом!

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram