Як допомогти місцевим громадам?

Презентую сьогодні тези законопроектів "Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо забезпечення розроблення (оновлення) містобудівної документації на регіональному та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення розроблення (оновлення) містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях)».

Суть така, що з прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» кожна громада рівня села, міста, селища та району зобов'язана мати свій генеральний план. Не заперечуючи потрібність оновлення та розробки нових архітектурно-планувальних документів, вважаю за потрібне підкреслити, що ті місцеві ради які не виготовили генплани або не оновили старі, позбавлені будь яких інвестиційних можливостей.

Жодна ділянка не може бути відведена ані під приватну садибу, будівництва житла, школи чи будь-якого підприємства. Розробку генеральних планів держава «великодушно» повісила на шию місцевих бюджетів які і без того куці та дотаційні.

Натомість, мій підхід у цьому та всіх інших питаннях простий: якщо від імені держави делегується будь-яка функція чи даються глобальні доручення то має бути підведений і відповідний фінансовий ресурс. Тому пропоную законопроекти котрі уможливлять фінансування розробки генеральних планів за рахунок державного бюджету.

В разі їх прийняття місцеві ради отримають можливість вимагати гроші на розробку генпланів, що розблокує ситуацію як в архітектурно-планувальній галузі загалом, так і на місцях. З текстами законопроектів можна познайомитись ось тут за лінками: проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо забезпечення розроблення (оновлення) містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях)»; проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення розроблення (оновлення) містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях)»:

Буду вдячний за пропозиції!

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram