Від сьогодні можливість стати суддею втратили 600 кандидатів

Сьогодні 12 листопада у 610 кандидатів на суддівські посади завершується 3-річний термін перебування у резерві. Тобто, для того, щоб стати суддею повторно, їм потрібно буде знову проходити кваліфікаційне оцінювання. Фактично, ці люди витратили мінімум 1,5 роки для того, щоб здати іспити і потрапити до кадрового резерву.

І ще 3 роки чекали свого призначення Президентом України. Але так і не дочекалися. Така ситуація виникла тому, що більше року не могли працювати ВККСУ та Вища рада юстиції – органи, відповідальні за кадровий відбір кандидатів в судовій системі.

Також, більше року бездіяла Верховна Рада. Не звільняла навіть тих суддів, які хотіли піти за власним бажанням у відставку, або за станом здоров’я. Таким чином, не вивільнялись додаткові місця в судовій системі, що відкривало б можливість призначати суддів «першої п’ятирічки». І згодом, рухало б вгору кадровий резерв.

Тобто, резервістів «продинамили» всі: І Президент України – не призначивши указом на перший п’ятирічний строк. Не призначав, в тому числі й тому, що не звільняла місця Верховна Рада. ВККСУ не надавала рекомендації для призначення кандидатів з резерву навіть в ті суди, де були вакансії – тому що фактично 1,5 року не працювала. А Вища рада юстиції не вносила нові подання на призначення Президенту з тієї самої причини.

Замкнене коло.

Сьогодні в судах є понад 1200 вакантних посад. А кандидатів резерву, до останнього дня – понад 2367. Тобто, на кожне місце до 12 листопада претендувало мінімум 2 кандидати резерву. І люди готові їхати працювати в Луганську область, на Закарпаття – у всі регіони України.

Заповнити вакантні місця в судах можна тільки «резервістами» - така на сьогодні процедура згідно з Конституцією. Суддею не може стати людина з вулиці. Потрібна підготовка та складання кваліфікаційних іспитів.

Про дану проблему самими депутатам було більш ніж добре відомо. Кандидати на посаду судді писали листи Президенту.

Однак, глава держави, як бачимо, на цю проблему не відреагував. Хоча призначення кандидатів з резерву на «першу п’ятирічку» - саме його парафія.

В парламенті вже зареєстровані 2 законопроекти, які можуть допомогти вирішити цю проблему - №2429а та №2429а-1. «Резервісти» просять парламент прийняти будь-який з цих законів.

Але, схоже, керівництво ВРУ цю проблему навмисно ігнорує. Як і Глава держави.

Реформами, на жаль, й «не пахне».

Наводжу повний текст останнього листа "резервістів" до народних депутатів.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram