Допомога іспанських друзів

На цьому тижні головна подія футболу України — приїзд делегації іспанської Ла Ліги на чолі з Хав’єром Тебасом — керівництвом другого за успішністю чемпіонату Європи. За два дні перебування у нас високі гості, як заведено казати, «поділяться досвідом». Фраза, давно збаналізована, в цьому конкретному випадку має практичний зміст: може видатися дивним, але ще два роки тому у футболі Іспанії існували проблеми, схожі на сьогоднішні наші.

Фото: sport.pl.ua

Тут узагалі парадокс: ми звикли порівнювати й зіставляти себе із сусідами, але практика показує, що часто треба розширити горизонти, і ключ до розв’язання проблеми знайдеться «за морями-океанами». У нашому випадку — за тисячі кілометрів, на Іберійському півострові.

Суть ось у чому: ще два роки тому в Іспанії не було єдиного телевізійного та комерційного пулів. І кожен клуб на свій розсуд продавав комерційні й телевізійні права. Як у нас…

Проблема була настільки велика й резонансна (вона захоплювала безліч «невидимих» аспектів, як от специфіку компенсації «малим» клубам за вихованих ними талантів), що до її розв’язання залучалися найзнаменитіші, найавторитетніші футболісти — на зразок барселонця Хаві Ернандеса чи «реаліста» Ікера Касильяса.

І ось навесні 2015-го всі протиріччя зникли! Як зазвичай це трапляється — під зовнішнім впливом: тоді Англійська Прем’єр-Ліга уклала телевізійний контракт на 6,5 мільярда доларів, і клуби Іспанії зрозуміли, що на цьому фоні їхні доходи — копійки. Й треба щось змінювати. Конкретніше — об’єднуватися… Окремо відзначу роль іспанської влади, яка взяла посильну участь у розв’язанні протиріч.

Україну також підганяє зовнішній фактор — непросте економічне становище в державі. Вірю: вже в найближчі місяці наша мета буде втілена в життя.

А іспанські друзі допоможуть!

Володимир Генінсон Володимир Генінсон , Президент Української футбольної Прем’єр-Ліги
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram