У Швейцарії за 150 років проведено більше 500 референдумів

Крім усіх принад Швейцарії (ВВП, багатомовність, федеративність і таке інше) вона може сміливо називатися столицею інституту референдуму. Подумати тільки, для чого державі з населенням 7,5 мільйонів чоловік культивувати такий інструмент прямої демократії, як референдум.

Фото: EPA/UPG
Невже не можна питання про придбання літаків та зміни Конституції вирішувати у парламенті? Швейцарці думають інакше і гордяться такою практикою. Можна стверджувати - референдум у Швейцарії це спосіб збереження громадянського суспільства, надзвичайно ефективний механізм постійного діалогу влади та громадян.

Законодавством цієї країни передбачені так звані обов'язкові референдуми, коли необхідність збору підписів автоматично відпадаєизменения Конституции. Уряд дає людям проекти готових законів за які (чи проти) вони голосують. З 521 референдумів, в 216 випадках предметом голосування була ревізія Конституції і, в 148 - предметом були закони. випадках прийняття законопроекту або схвалення будь-якого договору. Народ теж не пасе задніх, дві сотні референдумів ініціював саме звичайний швейцарець. Для народної ініціативи, за швейцарською Конституцією, необхідно 100 000 підписів громадян. Предметом може бути, зокрема, перегляд Основного закону. Додатково, швейцарці можуть використовувати право на факультативний референдум. Він стосується міжнародних угод, рішень федерального рівня, вступ до союзів та міжнародних організацій. Для цього треба підтримка ініціативи з боку 50000 чоловік або 8 кантонів.

Цікаво, що у цій країні питання які виносяться на референдум в своїй більшості виведені з політичного контексту. Наприклад, останній референдуми стосувалися: збільшення тривалості відпустки з 4 до 6 тижнів, встановлення окремої парковки для проституток, обмеження житлового будівництва на гірськолижних курортах, обмеження права маніфестацій у місцях де розташовані штаб-квартири міжнародних організацій, дозвіл на продаж героїну по рецептам, висилку з країни тих, хто звинувачується у шахрайстві, підвищення податків для багатіїв, запровадження адвокатів для тварин.

Як бачите, референдум для Швейцарії - це вже навіть не фактор політичної культури, це пересічна річ у життя громадянина. Я переконаний, що наше прагнення до соціальної і політичної зрілості, формування громадянських пріоритетів, дозволить з часом взяти цю гарну швейцарську традицію на озброєння, а доки в українській ЦВК припадають пилом матеріали кількох національних та місцевих референдумів Новий закон про референдум не повинен стати предметом для політичних спекуляцій та інструментом втручання інших країн у внутрішні справи України. Це дещо важливе для нас та нашого майбутнього, те що варто вберегти від нечистих на руку політиканів.

Владимир Иванов Владимир Иванов , Лидер общественного движения «Возрождение Полтавщины»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram