ГлавнаяБлогиБлог Владимира Грицая

Як уряд незаконно змусив українців платити за світло для «ЛНР»

Ще рік тому українські суди довели, що Кабмін незаконно змусив українців оплатити електроенергію для «ЛНР» на суму в 322 млн грн. Але, все виглядає так, що підзвітний урядові Енергоринок і не збирається повернути ці гроші. Можливо, тому що в Кабміні не хочуть нормалізації роботи Луганського енергооб’єднання та стабілізації енергосистеми прифронтової Луганщини?!

Фото: Предоставлено автором

Державне підприємство «Енергоринок» до цього часу так і не повернуло гроші, що були сплачені українцями підконтрольної Луганщини за споживання електроенергії в так званій «ЛНР», згідно постанови КМУ №368 від 25.05.2016 р. Ці 322,5 млн грн були незаконно забрані з рахунків Луганського енергетичного об’єднання та перераховані в якості сплати за Договором різниці перетоків (за яким здійснювалось електропостачання «ЛНР»). Вже минуло 10 місяців з моменту ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2017 року у справі №826/13109/16, якою даний припис Кабміну був визнаним не дійсним та незаконним з моменту прийняття, але підзвітний урядові Енергоринок до сих пір ігнорує це судове рішення «Іменем України».Вже навіть Верховним судом України 20 червня 2018 року була розглянута касаційна скарга Кабміну по цій справі та залишена без задоволення, що означає остаточну «крапку» та кінець цієї історії. Але, Енергоринок продовжує опиратися та не повертає гроші Луганському енергетичному об’єднанню.

В той же час, незаконне автоматичне перерахування грошей українських споживачів в якості сплати за електрозабезпечення «ЛНР» за півроку свого існування (в грудні 2016р. Кабмін сам відмінив відповідний пункт своєї постанови №368) призвело не просто до втрати Луганським енергетичним об’єднанням 322 млн грн. Це призвело до невиконання енергокомпанією своїх зобов’язань по Основному договору, до несплати давніх, реструктурованих боргів і, як наслідок, до застосування в грудні 2016 року санкцій НКРЕКП в вигляді обов’язкових щодобових відрахувань. Окрім цього, в лютому 2017 року Державною виконавчою службою було накладено арешти на рахунки ЛЕО задля виконання рішень Господарського суду про стягнення заборгованості на користь ДП «Енергоринок». Все разом це призвело до фінансового колапсу підприємства.

Нерівний рахунок. Як Держава «перемогла» енергокомпанію

То ж, фактично з грудня 2016 року, вже більше 20 місяців, Луганське енергетичне об’єднання не має грошей та не може використовувати свої банківські рахунки. Загалом, згідно тарифу, ЛЕО недоотримало більше мільярда гривень, з яких близько 600 млн грн – це гроші з зарплатного фонду. То ж, персонал ще з лютого 2017 року переведено на триденний робочий тиждень, урізані зарплатні, вже рік не сплачується ЕСВ, що позбавляє енергетиків соцпакету, стажу, лікарняних, субсидій. Люди масово звільняються, втрати кадрів оцінюються більш ніж в 800 кваліфікованих спеціалістів. Другий рік поспіль відсутні кошти та зривається підготовка енергосистеми прифронтової області до осінньо-зимового періоду. Не виконується Інвестпрограма, немає грошей на паливо та ремонтні матеріали. Немає можливості навіть сплатити за медогляди працівників та технічні дозволи для транспортних засобів.

В результаті, воююча Луганщина зіткнулася із подвійним зростанням аварійності, труднощами при відновленні електропостачання, а енергосистема працює нестабільно, загрожуючи області техногенною катастрофою.

Ось так, згідно Закону, та часто, оминаючи Закон, сучасні керівники Держави знищують Луганське енергетичне об’єднання. І навіть, коли суд довів незаконність урядових рішень, навіть через 10 місяців після провалу урядового апеляційного оскарження, ДП «Енергоринок» так і не повертає гроші Луганському енергетичному об’єднанню. Хоча, слід зазначити, це має бути навіть не повернення грошей на рахунки ЛЕО – моє підприємство неодноразово зверталось до Енергоринка з проханням простого перерахування цих 322,5 млн грн в якості сплати за Основним договором, як і мало бути з самого початку. Бо саме за Основним договором і здійснюється електрозабезпечення підконтрольної території Луганщини.

Це було б правильно, і юридично, і морально. І це, теоретично, звісно, дозволило би ЛЕО відновити нормальну роботу. Бо наразі ЛЕО для припинення санкцій НКРЕКП потрібно сплатити Енергоринку за Основним договором трішки більше, ніж 100 млн грн, то ж, «переміщення» незаконно отриманих 322,5 млн грн в рахунок сплати за Основним договором мало би призвести і до сплати цієї заборгованості, і потенційно - до стабілізації прифронтової енергокомпанії, з поверненням п’ятиденки та відновленням Ремонтної кампанії енергосистеми. Але… прохання ЛЕО перерахувати ці 322,5 млн грн залишились проігнорованими. Вочевидь, ті, хто управляють державним «Енергоринком» мають зовсім інші плани.

Кабмін та його «Енергоринок» ігнорують судові рішення «Іменем України»

Нагадаємо, що 20 червня 2017 року Окружний адміністративний суд м. Києва за позовом ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» до Кабінету міністрів України прийняв рішення, яким визнав незаконним підхід черговості розрахунків за електроенергію на території Луганської та Донецької областей, в результаті якого жителі підконтрольних Україні територій Луганщини та Донеччини оплачували борги за електроенергію жителів окупованих частин областей. Своє рішення суд аргументував тим, що тимчасово непідконтрольні державній владі території не охоплюють Донецьку та Луганську області цілком. При цьому, є незаконним і рішення Кабміну в першу чергу здійснювати розрахунки за електроенергію неконтрольованими територіями на поточний рахунок із спеціальним режимом використання в обсягах загальних платежів за Донецькою та Луганською областями.

Тож Іменем України суд постановив задовільнити повністю позов ТОВ «ЛЕО» до Кабінету міністрів та визнати незаконним та нечинним з моменту прийняття абзац 4 пункту 1 Змін, що вносяться до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2015 № 263, затверджених Постановою КМУ від 25.05.2016 року № 368.

Тоді Кабмін не здався, а використав всі можливості апеляції та касації, максимально затягнувши процес. Але й тепер, коли всі судові інстанції довели незаконність урядових рішень, що призвели до негативних соціально-економічних наслідків, підзвітний урядові Енергоринок все рівно вже 10 місяців не виконує судове рішення іменем України. Це, звісно, парадокс нашої влади – знехтувати Конституцією, законами, судовими рішеннями, правами громадян, але вимагати від простих людей законослухняності.

Нам показали, як треба господарювати…

Нагадаємо, що в 2015 році Кабмін Арсенія Яценюка визначив ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» єдиним постачальником електроенергії на Луганщині і зобов’язав постачати електроенергію на непідконтрольну українській владі територію області. На виконання Постанови №263 від 07.05.2015р., ДП «Енергоринок» та ТОВ «ЛЕО» уклали Договір купівлі різниці перетоків електроенергії, переміщеної з контрольованої на неконтрольовану територію. При цьому, Міненерговугілля прийняло наказ №440 від 10.07.2015, яким встановлювався порядок обмеження електропостачання на НКТ – цим в уряді запевнили енергетиків, що в разі відсутності оплати з окупованої території, електроенергію для Луганська буде відключено. На жаль, уряд використав цей наказ лише 25 квітня 2017 року, майже через два роки після перших звернень ЛЕО щодо знеструмлення «ЛНР».

У травні 2016 року уряд, на той час уже очолюваний Володимиром Гройсманом, вніс зміни до Постанови №263, якими затвердив новий порядок розрахунків за електроенергію на територіях Луганської та Донецької областей. Отримані Луганським енергооб’єднанням кошти від споживачів підконтрольних територій Луганської області почали зараховувати на рахунки «Енергоринку» в якості оплати за електроенергію, поставлену на неконтрольовану територію. Не маючи ані повноважень для самостійного знеструмлення «ЛНР», ані фізичного доступу до «рубильника», ЛЕО було змушене щомісячно постачати на окуповані території електроенергію на 300 млн грн. При цьому, в липні 2016 року бойовики «ЛНР» захопили майно ЛЕО на неконтрольованій території, заборонивши компанії проводити там господарську діяльність. І, нагадаю, лише 25 квітня 2017 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та ДП «Енергоринок» дозволили ЛЕО припинити поставки електроенергії на окуповану частину Луганщини. Наразі ДП «Енергоринок» виставляє ЛЕО рахунок на 5 млрд грн, при цьому, споживачі, що перебувають на окупованій території, заборгували ЛЕО за електроенергію як раз близько 5 млрд грн.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram