ГлавнаяБлогиБлог Віталія Яреми

Київська війна за життєвий простір

У Києві йде тиха війна. День від дня, незаконні об'єкти торгівлі наполегливо «засіляють» міські вулиці, двори, газони, тротуари, зупинки… ба навіть підземні переходи. Зусилля, що вживаються міською владою щодо їх ліквідації, не приносять належного ефекту, і насамперед не через відсутність дієвих правових механізмів регулювання подібних «послуг», а через корупцію, яку тягне за собою ця незаконна торгівля. Як зупинити наступ цього незаконного бізнесу, що краде у киян життєвий простір та ставить під загрозу їхнє життя (у випадку виникнення надзвичайної ситуації в метро)?

Фото: Предоставлено автором

Розгул тіньової торгової «стихії», особливо в останні два-три роки, викликав хвилю звернень мешканців до органів влади з проханням допомогти ліквідувати несанкціоновані скупчення незаконної торгівлі. Якщо з тіснотою на зупинках громадського транспорту люди якось звикли «сусідитися», то захаращені та вузькі підземні пішохідні зони, системно викликають справедливе обурення містян. І зрозуміти їх нескладно, адже такі об'єкти, як правило, супроводжують бруд, сміття, наявність у будь-який час доби галасливих та нетверезих осіб. Окрім того, незаконні торгові точки, знову ж такі незаконно, підключаються до електричних мереж, що значно збільшує ризик аварій і випадкових загорянь. Часто – густо нелегальна торгівля розташовується на інженерних комунікаціях, заважаючи їх ремонту та обслуговуванню.

Одним з найбільш проблемних районів столиці щодо розквіту незаконної торгівлі є Дарницький. Тут уздовж лінії метро, що обслуговує густонаселені дарницькі мікрорайони – «Позняки», «Осокорки», підземні переходи і наземні підходи до відповідних станцій, просто обліплені невеличкими магазинчиками і закладами «базарного» харчування. У час пік до метро не можна не увійти, не вийти! Дарничани, які вже просто не в змозі терпіти цю ситуацію, масово звертаються до моєї приймальні із проханнями якось вплинути на місцеву владу і примусити її позбутися незаконної торгівлі, для початку, принаймні біля станцій метрополітену.

Отже, керуючись інтересами киян, я звернувся до голови Київської міської держадміністрації Попова із вимогою вжити належних заходів щодо демонтажу самовільно встановлених ролетів (МАФів) комерційного торгівельного призначення в пішохідному підземному переході, суміщеному з входом (виходом) до станції метро «Позняки», у напрямку до проспекту Григоренка, вулиць Драгоманова та Срібнокільської. Саме з цього місця ми вирішили почати боротьбу із незаконною торгівлею, тому що пасажиропотік на станції метро «Позняки», скажімо, в часи пік складає: 6,3 - 9,7 тисяч осіб, а тому час на проведення евакуації становитиме 13 - 19 хвилин. 

Таким чином, встановлення МАФів у підземному переході, суміщеному з входом до станції метро, звужує вільну ширину проходів до абсолютно неприпустимих показників (усього лише 4,10м!!!), в результаті чого час, необхідний для евакуації пасажирів, значно збільшується. А це, у свою чергу, створює реальну небезпеку для життя та здоров’я пасажирів у випадку виникнення пожежі. Більше того, необхідно наголосити, що ще 12 лютого інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві, за наслідками проведеної перевірки було видано «Припис про усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності», яким зобов’язано здійснити демонтаж вищезгаданих МАФів. 

Сегодня нам никто не помешает оставить киоски, которые работают легально, заплатили и продолжают платить налоги, и наоборот – убрать МАФы, владельцы которых работают вне закона. И мы это сделаем

— Александр Попов

Натомість КМДА, спустило всю цю роботу на Дарницьку райдержадміністрацію, а та у свою чергу, створивши комісію з розбору ситуації за участю моїх помічників, вдало поховала її у бюрократичній писанині. Склалося враження, що або сама Дарницька РДА не має відомостей про власників і орендарів цих торгових закладів або, як кажуть в народі, «пасеться» на їхньої території!

Але місцеві чиновники дарма думають, що їм вдасться так просто «відписатися» від проблеми навколо незаконної торгівлі. Я вже готую звернення до прокурора міста Києва, до інших компетентних органів для подальшого реагування на цей безкрай… А якщо не допоможе, будемо, спільно із місцевою громадою, організовувати акції протесту та інші методи громадянського тиску на бездіяльність міських чиновників, які «кришують» незаконну торгівлю і ловлять свою рибку у «каламутній воді» цього псевдобізнесу, ставлячи при цьому під загрозу життя людей.

Я не проти малого бізнесу, і в цілому не проти міні – ринків, як таких, адже торгівля – є одним з найважливіших видів зайнятості населення та доходів міста. Але все це має бути в рамках закону, згідно норм безпеки. І в першу чергу, така торгівля має вестися на оформленій земельній ділянці, за яку сплачується орендна плата.

Натомість, таку мою позицію не поділяють ані недобросовісні підприємці, ані нечисті на руку чиновники.

Віталій Ярема Віталій Ярема , Заслужений юрист України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram