Бютівці “під ключ” здають Хмельницький регіоналам?

“Хочите бути міським головою, ще трішки зачекайте”, Хмельницький міський голова Сергій Мельник, 27 червня на сесії міськради.

При першому погляді на політичну конфігурацію Хмельницької міської ради виникає асоціативне порівняння з молочною ідилією шоколаду “Мілка”. Начебто минуло більше двох років, як змінилася в Україні партійна команда, а тут діє бютівський “комунізм”: міський голова Сергій Мельник, член ВО “Батьківщина”, секретар ради Валерій Лесков очолює міську партійну організацію ВО “Батьківщина”. Чимало біло-сердечних “дисидентів”, котрих обрано депутатами міськради, міцно тримаються у керма комунальних підприємств обласного центру.

Василь Ядуха і Сергій Мельник
Фото: Виталий Тараненко
Василь Ядуха і Сергій Мельник

Можливо, ця б монолітність протрималася певний час, якби не парламентські вибори. Як кажуть, апетит приходить під час їжі. Неабиякий інтерес до діяльності бютівської команди почали проявляти місцеві регіонали. Вони навіть, здається, вступили у зговір з неземними силами і чудом зірвали засідання сесії Хмельницької міської ради, що мало відбутися 23 травня. Тоді депутат від Партії регіонів Оксана Кольгофер з пафосним драматизмом проінформувала ЗМІ, що неординарний крок зроблений з метою забезпечення… добробуту хмельничан.

“У жодній міській раді України немає такого, що міський голова на власний розсуд обирає і призначає начальників управлінь, розводить кумівство. Ми не ступимо до сесійної зали до тих пір, коли всі начальники управлінь, керівники комунальних підприємств, призначатимуться на посади і звільнятимуться винятково депутатами міської ради, а не мером Сергієм Мельником”, — метала громами й блискавками заведена регіоналка.

Але збрехала пані Кольгофер — регіонали всі дружно, як один, зареєструвалися і працювали на черговій сесії міськради 27 червня. Думаєте, що вони дали задній хід? Навряд чи, оскільки на кону солідний мажоритарний округ, де Партія регіонів почувається, м’яко кажучи, хлопчиками для биття. Це сьогодні, а завтра кремезні хлопці у біло-блакитній символіці, дуже ймовірно, осідлають крісло хмельницького градоначальника. Для цього є ряд об’єктивних причин.

По-перше, бютівська більшість у Хмельницькій міській раді (40 із 60 депутатів), що сформувалася за підсумком місцевих виборів-2010, нині тане на очах. І як би секретар міської ради Валерій Лесков не запевняв, що у раді збереглася провладний опозиційний кулак на чолі з мером Сергієм Мельником, у фракції ВО “Батьківщина” панує повний хаос. Якщо депутати-бютівці, котрі задіяні у системі міської влади, досі борються з докорами сумління і голосують за потрібні сесійні рішення, то бізнесмени, для яких партквиток з сердечком став перепусткою до ради, створили депгрупу “За добробут хмельничан” і лягли під регіоналів.

По-друге, у кулуарах не стихають розмови про підкорення чинного мера столичного будинку під куполом. Сергій Мельник, очолюючи Хмельницький з 2006 року, не проти обзавестися мандатиком нардепа, що гарантує йому не лише недоторканність, а й розірвання будь-яких відносин з губернатором Хмельниччини Василем Ядухою. Останній давно намагається “приручити” хмельницького мера і, при нагоді, посадити у крісло слухняного підлеглого. Як це було у Нетішині.

По-третє, фінансові потоки. Не секрет, що через міську скарбничку проходять грошовиті магістралі, приміром, із земельних аукціонів, ринкових зборів. Сюди можна приплюсувати “чорну” касу — збори за нелегальний бізнес гральних автоматів, що до цього часу працюють під прикриттям. Скажіть, яка з політичних сил відмовилася від таких блаженств?! Тому претензії Партії регіонів на 260-тисячне місто дуже слушні.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram