Зв’язка з двох Я: інформаційний адмінресурс — у маси!

Для початку про приємне. Поважне видання “Подільські вісті”, у співзасновники якого входять Хмельницька обласна державна адміністрація та Хмельницька обласна рада, минулого тижня відзначило маленький ювілей — у світ вийшов двадцятитисячний номер.

Йосип Ядуха
Фото: Виталий Тараненко
Йосип Ядуха

Тимчасово виконувач обов’язків редактора Йосип Ядуха, до речі, рідний дядько діючого губернатора Василя Ядухи, написав колонку, у якій не став скупитися на компліменти. “За останні два роки на 20 відсотків зросла передплата. За цим показником ми вже вийшли на друге місце серед обласних газет держави. Щоб піднятися на перше, треба на п’ять тисяч примірників збільшити тираж”.

Даруйте, за розлогу преамбулу, але це найкраща ілюстрація до “любовного трикутника” преса-влада-електорат. У нашому випадку більше цікавить серединка — влада, котра зараз зависла у підвішеному стані: потрібно зробити результат, який би безапеляційно визнали читачі, а себто виборці. Відкинувши нудні багатоходівки, партія влади на Хмельниччині вирішила завершити справу, почату шанованим газетярем. Мовляв, ми дотягуємо тих важливих п’ять тисяч примірників до накладу, вивівши “Подільські вісті” у лідери. Ви ж, преса, працюєте на авторитет рідної Хмельниччини, говорячи словами нашого губернатора Василя Ядухи. Звісно, кут зору публікацій визначає розпорядник застілля, тобто тамада від влади.

Василь Ядуха
Фото: Виталий Тараненко
Василь Ядуха

До прикладу, голова ОДА Василь Ядуха публічно намалював дорожню карту для підлеглих голів РДА на колегії облдержадміністрації 26 червня: “Є така газета “Подільські вісті”, до якої мають стосунок Хмельницька обласна державна адміністрація та Хмельницька обласна рада. Чому, наприклад, по Летичівському районі виконано достроково плани з передплати цього видання? Тому що там молодий чоловік (голова РДА Валерій Кольгофер, 34 роки, у минулому — успішний хмельницький бізнесмен) і хоче працювати. А чому ж тоді у Деражнянському, Красилівському, Старосинявському, Ярмолинецькому районах провалили передплатну кампанію? Мої дорогенькі, скажіть, хто ви там такі? Скільки можна вам повторювати (звернувся губернатор до керівників районів — авт..): кожного ранку стань перед дзеркалом і скажи собі, що ти зробив корисного вчора. Ви не можете зробити елементарного… (дав чортів за передплату — авт..): Наголошую усім головам рад і адміністрацій, щоби терміново доносити з преси людям правду”.

Таким чином керівництво Хмельницької облдержадміністрації дало старт інформаційному адмінресурсу, не чекаючи офіційного початку виборчих перегонів. Мовляв, з поважним багажем “правильних” статей легше електорату даватиметься важкий політичний вибір. Хтозна...

… “Наближаються вибори. Газету хочуть підім’яти під себе різні політичні сили”, — як у воду дивився, писав газетяр Йосип Ядуха.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram