“У вас ще не біла зарплата, — тоді ми йдемо до вас!”

У передвір’ї відкриття літнього сезону хмельницькі фіскальні органи започаткували масову ходу до кабінетів підприємців. Під своєрідним “паломництвом” слід розуміти завчасну сплату податків бізнесом, як мінімум, за три “мертвих” місяці. Хмельницька “жнивна кампанія” відбувається попри президентське табу та мораторій на фактичні перевірки малого бізнесу.

Фото: Макс Левин

У листі, який є в розпорядженні автора цих рядків, чітко вимальовується картина: об’єднані фіскальні органи з 16 травня ходять центральною вулицею обласного центру, з офісу до офісу під зручним прикриттям “легалізація “тіньової” зайнятості населення та “тіньової” заробітної плати”. У пулі ревізорів, як завжди, знайомі обличчя: податківці, пенсійники, правоохоронці, СЕС, делегати міських управлінь, економіки, торгівлі, праці та соціального захисту населення.

Таким чином ніщо не заважатиме начальнику управління оподаткування фізичних осіб державної податкової служби у Хмельницькій області Валерію Дзюблюку повторити через певний проміжок часу заучену риторику, виголошену 24 квітня цього року на засідання регіонального комітету з економічних реформ Хмельницької ОДА: “Бюджет одержує кошти від підприємців наперед, і це великий плюс. Хоча нас, податкову, за це критикують, що потрібно щомісячно сплачувати податки. Але ніхто від цього не програє, що бізнес сплачує наперед. Навпаки — виграють місцеві бюджети”.

Натомість позиція з цього питання у глави держави Віктора Януковича діаметрально протилежна. Тиск на підприємців з боку контролюючих органів Президент називає провокацією і злочином. Він наголошує, що держоргани, які перешкоджають своїми діями розвитку малого і середнього бізнесу, місцевого самоврядування та громадянського суспільства, завдають значної шкоди розвитку країни і знижують довіру громадян до держави.

Намісник Януковича на Хмельниччині, голова облдержадміністрації Василь Ядуха також притримується думки щодо оптимальних термінів сплати податків. “На нашу думку, податки повинні відповідати можливості підприємця їх сплатити у спосіб і строки, зручні для платника, та жодним чином не погіршувати його соціальний статус. Закони мають бути чіткими, а їх тлумачення — доступним”.

Запитання: хто і кому в Україні підпорядковується?

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram