ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Ноу-хау від Партії регіонів (ІІ частина)

Друга частина статті про те, як Партія Регіонів "оптимізовує" медзаклади, нарощуючи партійні офіси.

Після закриття комунальної аптеки в селі Кременчуків Хмельницької области під приводом "оптимізації медичних закладів", Партія Регіонів відкрила там свій офіс.

Офіс регіоналів, як торішній сніг на голову

До чого тут автор прив’язав Партію регіонів, запитає допитливий читач? Відповідаю: біло-блакитні мають безпосередній стосунок до ліквідації комунальної Кременчуківської аптеки №77 з подальшим відкриттям на її базі… партійного офісу.

Історія “повалення” аптеки датується 16 серпням 2011 року, коли депутати Красилівської райради (із 74 обранців 34 “багнети” регіоналів) ухвалили рішення про ліквідацію медзакладу. Як причину, зазначили: “Неможливість функціонування підприємства через фінансову неплатоспроможність”. Аби не відкладати справу у довгий ящик, місцеві слуги народу зібралися 8 листопада і затвердили проміжний ліквідаційний баланс Кременчуківської аптеки №77. Що цікаво: часові рамки закриття комунальної установи були визначені до 31 грудня 2011 року.

Офіс "регіоналів" на місці аптеки
Фото: Віталій Тараненко
Офіс "регіоналів" на місці аптеки

Але на початку грудня, як гриб після дощу, у Кременчуках, де проживає близько 1000 мешканців, з’явилася сільська первинна організація Партії регіонів з відповідною символікою. Розтлумачити появу партійного кабінету на місці комунальної аптеки, спробував сільський голова Микола Поліщук. У телефонній розмові він проінформував автора цих слів, що таке рішення було прийнято з метою… “недопущення розкрадання майна сільської ради”. Ба більше – сільський голова сказав, що з наступного року тут діятиме партійна приймальня громадян. Він додав, що орендна плата, яку начебто будуть сплачувати регіонали, становить 51 гривню (!). Ну що ж, кременчуківців тільки можна привітати – вони нарешті обзавилися “опудалом”, яке відлякуватиме охочих нажитися на народному майні. Щоправда, ласі шматки цього населеного пункту були розбазарені на зорі незалежності України. Тоді канув у Лету тамтешній цукровий гігант, де за зміну працювало до тисячі робітників. Також потрапили до рук скоробагатьків Кременчуківська пекарня, цех з розливу ситра, дитячий садочок…

У селян своя версія на “нових гостей”. За словами баби Олі, відтепер офіс ПР стане своєрідним агітаційним майданчиком. “Якщо раніше партійні агітації відбувалися у нашій школі, то зараз вони переміщуються на вулицю Заводська, 3, де працювала колишня аптека. Не знаю, що нового вони нам скажуть, але той факт, що за два роки комунальні тарифи значно зросли, а ми продовжуємо отримувати мізерні пенсії, залишається фактом”, - каже 75-річна пенсіонерка.

В обласній “ставці” регіоналів цю інформацію зустріли з подивом. “Я вивчав це питання. Тут брехня від початку до кінця”, - запевнив заступник голови Хмельницької обласної організації Партії регіонів, депутат облради Михайло Войтюк. Продовжуючи розвиток теми, він все-таки визнав, що на місці комунальної аптеки “виріс” партійний офіс. Далі, влаштовуючи собі протиріччя, Михайло Дмитрович видав грандіозну річ: “А чого у село Кременчуки пішла Партія регіонів, не маю поняття. У Хмельницькій області наша політична сила немає первинних осередків у населених пунктах. Наразі свої районні партійні організації і так не можемо утримувати”, - ще трішки і регіонал був би вичавив сльозу.

Офіс "регіоналів" на місці аптеки
Фото: Віталій Тараненко
Офіс "регіоналів" на місці аптеки

Між іншим, питання ліквідації комунальної Кременчуківської аптеки №77 виносилося у формі депутатського запиту на розсуд депутатів Хмельницької обласної ради 21 грудня 2011 року з метою залучити до перевірки обласну прокуратуру. І з тріском провалилося – “за” проголосувало 28 депутатів із 85 зареєстрованих. Не голосували регіонал і в одній особі губернатор Хмельниччини Василь Ядуха, голова облради і член Партії регіонів Микола Дерикот. “Проти” висловився регіонал і перший віце-губернатор Вадим Гаврішко, який відповідає в області за галузь охорону здоров’я.

Разом з тим вдалося отримати коментар з цього приводу у голови облради Миколи Дерикота. Його аргументи зводилися до того, що “зараз комунальні аптеки нерентабельні”. “Якщо вони збережені та діють у Полонному, Антонінах і Хмельницькому, то не приносять значних прибутків. Тому що у попередніх роках приміщення комунальних аптек були відчужені від загального майна територіальної громади”, - заявив він. Як приклад, “спікер” навів діяльність обласного комунального підприємства “Фармація”. Мовляв, воно з вампірським апетитом постійно тягне з бюджету Хмельниччини фінансову кров. При цьому Микола Васильвич забув акцентувати увагу на соціальному призначенні цих установ. Себто пільгові категорії громадян (інваліди, ветерани війни) мають право скористатися певною знижкою на будь-який медпрепарат. Чого не скажеш про приватні аптеки.

На думку головного лікаря Кременчуківсьої лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Дмитра Лисюка, населення відчуває певні незручності після закриття комунальної аптеки. “Мені, як лікарю, байдуже, де хворі купуватимуть ліки. Однак питання доступності, своєчасності та оперативності до таких закладів залишається відкритим. У жодному з десяти населених пунктів, що обслуговує лікарня, немає аптечних пунктів”, - зауважив він. Як вважає медик, поява офісу Партії регіонів не що інше, як захоплення території під визначений плацдарм. “Моя позиція - приміщення колишньої комунальної аптеки доцільніше віддати під житло молодим лікарям. Нині нашій лікарні не вистачає двох спеціалістів – лікарів сімейної медицини”, - пояснив він.

...Наразі єдиним рятівним кругом у селян Кременчуків залишається приватна аптека, що розташована на території лікарні та працює за графіком з 9 ранку до 3 години дня. Субота і неділя у неї – вихідний.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram