Щоб зміцнити українську армію, маємо зміцнити бюджет

Україна повинна спрямовувати всі сили на зміцнення своєї армії, яку упродовж років режим Януковича цілеспрямовано знищував. Сьогодні кожен розуміє – країні потрібна повноцінна та сильна армія, а це означає, що військові мають бути забезпечені всім: розпочинаючи харчами та завершуючи сучасною зброєю і технікою. Проте давайте будемо чесними самі перед собою і визнаємо, що поки допомагати нашим військовим все-таки більше вдається простим громадянам, ніж державі.

Фото: Макс Левин

З одного боку на заваді стоять різні бюрократичні процеси, а з іншого - для повноцінного зміцнення армії, передусім маємо зміцнити бюджет. Водночас важливо вберегти і економіку країни. Тому при таких умовах уряд спільно з парламентом мають віднайти альтернативні шляхи поповнення державного бюджету.

Партія "УДАР" вже опрацювала це питання і пропонує поповнити державну казну кількома шляхами:

– введення податку на розкіш (прогресивна шкала оподаткування на елітну нерухомість, за перевищення певної межі квадратних метрів, на автомобілі бізнес-, комфорт- та еліт-класу, за прикраси понад певну визначену суму тощо);

– повернення коштів, награбованих представниками "сім’ї";

– посилення боротьби з «податковими ямами»;

– боротьба з виведенням коштів закордон (офшори).

Переконаний, що за допомогою введення цих механізмів Україна зможе встояти на ногах, і найголовніше – будуть кошти для армії.

Ще один важливий крок зробили народні депутати від фракції "УДАР Віталія Кличка" Роман Чернега та Єгор Фірсов – вони зареєстрували законопроект №4355a "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування валового доходу великих підприємств для забезпечення обороноздатності України". Прийняття цього законопроекту зумовлено необхідністю забезпечення додаткових джерел надходжень до державного бюджету для підтримки належного рівня обороноздатності України.

Тобто логіка депутатів "УДАРу" проста й зрозуміла: фінансувати більшість проектів у країні, в тому числі і фінансування АТО, повинні не працівники бюджетної сфери, а олігархи. Вони й так двадцять років практично безконтрольно використовували ресурси держави і непомірно збагачувалися. Тому треба зробити так, щоб саме вони спрямовували нагромаджені кошти на суспільно значимі цілі, а держава має зобов’язати їх це робити.

Особливо ж така норма має поширюватися на тих, чиї підприємства розташовані на Донбасі. Адже значною мірою саме вони своїми діями чи бездіяльністю і призвели до того, що Донбас зараз у вогні. Великий бізнес Донецького регіону у першу чергу сам повинен бути зацікавлений у тому, щоб українська армія була потужною і якомога швидше зупинила агресію проти України. Бо ж від цієї війни та російської агресії страждають і донецькі підприємства.

Віталій Іляшенко Віталій Іляшенко , Народный депутат Украины VII созыва, Координатор ОО "Антикоррупционное движение В. Наливайченка" в Черкасской области
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram